Rorgosh Poliblog

Rorgosh Poliblog

Választási katasztrófa után II.

az se baj, ha tényleg jobb

2018. április 12. - Rorgosh

Az előző részben azt elemeztem, hogy miért nem jutott el az ellenzék üzenete a választókhoz, így azok nem tudhatták meg, hogy miért is lenne jobb az ellenzék jelöltje képviselőnek vagy épp kormányfőnek, mint a Fideszé vagy Orbán Viktor.

Ám az se baj, ha a választó a kommunikáció után tényleg úgy érzi, hogy az ellenzéki jelölt alkalmasabb. Ilyen téren pedig óriásit hibázott az ellenzék. Vegyük sorba mindazon toposzokat, amelyek hatékonyan riasztották el a választókat az ellenzéki jelöltek támogatásától:

1. Többkulcsos adórendszer.

Gyakorlatilag a teljes ellenzék többször is hitet tett a többkulcsos adórendszer ismételt bevezetése mellett, nem volt titok, hogy hatalomra kerülésük után a következő évtől azonnal bevezetésre kerül. Csakhogy az igazság az, hogy a keresők közel kétharmados többsége igenis jól járt az egykulcsos adórendszer bevezetésével. Van aki sokkel, van aki kevésbé jobban, de jobban. Márpedig több adót fizetni akkor se szeret senki, ha az ellenzék az emberek egymás iránti irígységére apellál. Egyáltalán nem volt véletlen, hogy anno a Fidesz bevezette, és hecckampány ide, győzködés oda, a legtöbben - jómagam is - úgy vélik, hogy ez az adórendszer igazságosabb és jobban megfelel az ország sajátosságainak. A dologban az az igazán tragikus, hogy ugyanezen emberek vélhetően elfogadnának egy 0%-os sávot és egy picivel (1-2%-al) magasabb általános kulcsot a legalacsonyabb jövedelműek terheinek enyhítésére, de ezt az opciót persze egyetlen ellenzéki formáció sem vetette fel.

2. Atomenergia elutasítása.

A hazai baloldal lelkesen rákapaszkodott a nyugaton (jelentős részben épp a megújuló technológiákban utazó cégek által finanszírozott) atomenergia ellenességre. Külön ráugorva arra, hogy az új erőmű építéséről szóló döntés finoman szólva sem átláthatóan született meg. Csakhogy hazánkban ennek a vonatnak nem túl sűrű a menetrendje. Egyrészt hiányoznak a nagy hazai megújuló energia bizniszben utazó cégek, így nincs elég forrás a hype fenntartására (egyáltalán nem véletlen, hogy Németországban lett betiltva az atomenergia, ahol a legnagyobb szélturbina építő cégek működnek) és a politikusok támogatására. Másrészt a hazai lakosságban erős a atomenergia és a modernség kapcsolata, így a legtöbben (lehet, hogy helyesen) egy modern technológia további bővítéseként tekintenek az új erőmű építésére.

Az sem elhanyagolható tény, hogy a hazai lakosságnak nem annyira erős a nukleáris energiával kapcsolatos veszélytudata. Nálunk nincsenek cunamiveszélyes tengerpartok és a csernobilihez hasonló veszélyes kísérletezések sem jellemzőek. Igazság szerint a Paksi erőmű jelenleg elfogadhatóan átláthatóan működik, az időnkénti üzemzavar jelentések pedig hosszabb távon inkább megnyugtatják a lakosságot: láthatóan nincs semmi titkolnivalója az erőműnek.

Ráadásul a Fideszre szavazó 48% jelentős része is olvas internetet és azt látja: a közeljövőben sok elektromos energia kell majd az önvezető elektromos autók táplálására, töltésére. Na és mikor fogják majd ezeket az autókat tölteni? Nem nehéz kitalálni, hogy este és éjjel. Lehet itt nyomni a varázsdumát az okos energáról, de a legtöbben úgy látják, hogy az őket foglalkoztató cégek nem fognak az alkalmazottaiknak töltő-parkolót építeni, hogy azok munkaidőben (amikor fenn van a nap) tölthessék az autóikat. Most ez nem jelentkezik: inkább a cégvezetőknek van ilyen autója (nekik persze épül ilyen töltő), de 10-15 év múlva az elektromos autók már az egyszerű földi halandók számára is elérhetőek lesznek. És nekik most se épült céges benzinkút. Így viszont csak azon energiaforrások maradnak amelyek éjjel is termelnek energiát. Persze a szél termel és szeles helyekben nincs hiány, csakhogy a szélerőmű parkok létesítése előtt nem csak hatósági akadályok állnak, hanem tulajdoni természetűek is: a föld tulajdonosának meg kell engednie ezek betelepítését a földjére. Ám hazánkban rosszak a tapasztalatok a földtulajdon megosztott használata terén, a beengedett használók nem egyszer visszaéltek a helyzetükkel és a felmerülő költségek (környezetvédelmi bírságok, hulladék elszállítási, helyreállítási kötelezettségek) valahogy mindig a tulajdonos nyakán maradtak. Nemcsak az utóbbi nyolc, hanem az azt megelőző 20 évben is.

Valójában az ellenzéknek külön kellett volna választania a nukleáris energia és az orosz befolyás kérdését. Merthogy valóban két külön kérdésről van szó. Míg az utóbbi még a 48% számára is viszonylag nyilvánvalóan káros, addig az előbbi terén erősen megosztottak a vélemények, és az inkább egy technológiai-környezetvédelmi, mintsem politikai kérdés.

3. Migráció / közbiztonság terén a felemás kommunikáció.

A kormány a migrációs propagandával nyert, de arról mindenki elfeledkezett, hogy ez vajon miért is talált értő fülekre a szavazók körében. Ennek oka, hogy a lakosság közbiztonság érzete bizony nem túl acélos és bizony meglehet, igazuk van. A városokban a 2017-es adatok alapján a bűncselekmények felderítési rátája 39 és 69% között szóródik, amelyekből kb. az utóbbi a lakosság által elvárt minimális érték. Ilyen közbiztonsági mutatók mellett nem is annyira nehéz elhitetni a lakossággal, hogy az érkező menekültek, bevándorlók súlyos közbiztonsági kockázatot jelentenek.

Mindezt már nem is volt nehéz fokozni annak belengetésével, hogy a befogadást követően az érkezőket el is kell látni, amelynek fedezetét "nyilvánvalóan" a meglévő szociális ellátások megkurtítása jelentené. Minthogy a kérdésről az ellenzék lapított mint ***** a fűben, így persze megengedték, hogy a kormányzat uralja a témát úgy is, hogy valójában egyrészt alig akar ide jönni valaki, másrészt a kormány több ezer olyan embernek adott letelepedési engedélyt, akikről előre tudható volt, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A helyes politika nyilvánvalóan annak hangoztatása lett volna, hogy megerősítik a hazai rendvédelmi és nyomozati szerveket, bíróságokat a közbiztonság javítása érdekében. A bevándorlók betelepülését pedig azok szigorú nemzetbiztonsági ellenőrzéséhez kötnék. 

+1. Antikapitalizmus

Több hazai ellenzéki párt is egyértelműen kifejezte mélységes antikapitalista nézeteit. Csakhogy egyrészt ilyen téren nehéz versenyre kelni a kormány "eredményeire", másrészt a lakosság messze nem annyira antikapitalista és globalizáció ellenes, mint azt az ellenzéki pártok hiszik.

Igen, persze az emberek félnek a kockázatoktól, utálják ha elveszítik a munkájukat, felmegy a törlesztőrészletük vagy a rezsiköltségük. Csakhogy a legtöbben mindezeket sima szabályozási problémának tekintik, ám nem kívánják, hogy az állami szervek még a jelenleginél is jobban beleavatkozzanak a mindennapi életbe. Ha valaki ezt ígéri, az legfeljebb azt éri el, hogy egy rakás nem kormánypárti szavazó inkább távol marad az urnáktól, mert neki sem a kormány, sem az ellenzék nem kínál elfogadható alternatívát.

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator2.blog.hu/api/trackback/id/tr4513824548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.13. 08:52:07

Van valami fontosabb: az 1990-2010 közti rendszer visszahozásának programja.

nemecsekerno_007 2018.04.13. 08:59:31

Ez egyfajta rendszerváltás, a korábbi felemás rendszerváltás egyenes következménye.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.04.13. 09:08:26

VAGY, ami sokkal sokkal valószínűbb: minden fidesz szavazó egy kádárista álomvilágban élő, Vikotr-népmeséket kajáló agymosott komcsi kretén.

trú sztori bró.

dare 2018.04.13. 09:15:25

1. Többkulcsos adó kellett volna most, hogy megakadályozzuk a szegények és gazdagok közti szakadék további mélyūlését.
Kíváncsi vagyok hányan lesznek 4 (vagy 8, 12..) év múlva azok, akik az egykulcsos mellett fognak majd érvelni.
Innentől én is ezt a tábort fogom erősíteni, tehát leszūnk azért páran.

2. Nagyot fogunk bukni az atomenergiával, ne legyen igazam, de arra enged következtetni a most zajló technikai forradalom, hogy bőven lesz majd ebben ráfizetés.

3. A mi számunkra a migráció álprobléma.
Kell vele foglalkozni, de nem ennyitm nem ennyi pénzből, és vannak ettől fontosabb gondok is jelenleg hazánkban.

4. A jelenlegi kormánytól ha akarnának se tudnának jobban beavatkozni az emberek életébe.
A kormány eredményei a nyugat nélkūl egy hosszabb mondatban összefoglalható lenne.

0rdas 2018.04.13. 09:16:06

Teljesen egyet értek a cikkel.

Adózás: a legigazságosabb rendszer az egy kulcsos. Minden egységnyi 100 Ft után mindenki ugyanannyit fizet. Miért kéne vkinek 0 Ft. másnak 32 Ft-ot fizetni? Mire fel? Az meg külön béna, hogy mindezt egy virtálisan létező, bruttó fizetéshez társítjuk. A dolgozó a nettót kapja, a cégnek meg a szuper bruttóba kerül.
Nagyon helyesen fideszék a fogyasztást adózzák munkabér helyett. Igen, ennek ára a 27% ÁFA. Amúgy sok termék, ami korábban 25%-os volt, az lenet 5-re. Tehát az "eredő ÁFA", amit mondjuk egy hónapban fizetünk, az 26% körül lehet. 1%-kal több ÁFA, 20%-ka kevesebb munkabért terhelő adó.

2009 és 2017-es szuper bruttó / bruttó / nettó aránxyokat figyelve:

2009-ben a bruttó kb. 51%-t kapták meg, ma 71,5%-t. Ma a szuper bruttó 59%-a van a plgár zsebébe, szocik alatt alig több, mint harmada!

Atomenergiára rá vagyunk szorulva
az a hülye földrajz! Körbe vagyunk véve Kárpátokkal, az a kibaszott szél nem fúj (amir elehetne erőművel építeni). Csak Győr körül. Vizi erőművünk sem lehet az Alföldön. Sőt, gejzírünk sincs. Nem marad más, mint az atom.

Migráció:
csak azt kellett volna mondani a balosoknak: igen, mi beengedjük őket, de min. fél évre táborba kerülnek, ahol egyesével leellenőrizzük őket. Úgy mint 56-ban is tették a magyarokkal. Mert ez így normális.

Pedró27 2018.04.13. 09:20:27

Még egy hiba: Közmunka totális elutasítása, ahelyett, hogy inkább arról beszéltek volna, hogy hogyan lehetne jobban csinálni.

Plusz két nem programbeli dolog:

1, Kormánypárti szavazók módszeres lebutázása (következmény: megszűnik a párbeszéd az oldalak között)
2, Ellenzéki szavazók kivándorlásra buzdítása (következmény: demográfiai veszteség az ellenzéki oldalon)

frikazojd · http://kocs.ma 2018.04.13. 09:26:49

@0rdas: A több kulcs (ha a sávhatárok jól vannak megválasztva) segíti az adóelkerülést. Ha a társasági adó/forrásadó/osztalékadó magasabb, akkor a (nagy valószínűséggel nem túl fehéren szerzett) pénzt sima fizetésként veszik fel. Azért havi 20milliós fizetés a mai magyarországon legalábbis szokatlan.

Napersze, ha több kulcsos az adó, de a társasági adó/forrásadó/osztalékadó sokkalalacsonyabb, akkor pedig úgy veszik ki a sok pénzt - ebből látható, hogy egy jó adórendszerben ezek egyensúlyban vannak.

A fidesz az egykulcsos SzJA miatt kieső bevételeket áfaemelésekkel, kismillió különadóval és a KKV-kat érintő adók átstruktúrálásával ellensúlyozta, összességében adóemelés történt. Egyébként is a sima dolgozókat érintő adóék 49%-ról brutális módon hatalmasat zuhant, egészen 48%-ra.

Atomerőmű: elég keveseknek van baja magával az atomenergiával, de a messziről bűzlő titkos orosz szerződésekkel minden 80 feletti IQ-val rendelkezőnek problémája kell legyen.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.04.13. 09:29:44

@frikazojd: lol mármint "segíti *megelőzni* az adóelkerülést"

Ad Dio 2018.04.13. 09:41:33

@Pedró27:

Tennék még hozzá:

- olyan dolgok szapulása, ami most de facto jobban megy (makrogazdaság)
- EU kritikátlan istenítése, EU birodalom nyomatása (baloldal)
- vállalhatatlan demagógiák (bérunió, alapjövedelem)
- kereszténység támadása
- nyugati balliberális trendek kritikátlan átvétele és erőltetése úgy, hogy idehaza hiányzik az ezeket elhordozó társadalmi bázis
- és végül ismételnem is kell, csak a nyomaték kedvéért: a mindenkiHÜLYEcsakminem habitus, ami már csak azért sem igaz, mert a kontraproduktivítása tény. Okos ember nem használ olyan taktikát, ami csökkenti a győzelmi esélyeit...

0rdas 2018.04.13. 09:50:40

@frikazojd:
"A több kulcs (ha a sávhatárok jól vannak megválasztva) segíti az adóelkerülést. "
Mi a jó sávhatár? Havi 1,3m ft bruttó felett, ott kb. keres az összdolgozók 2%-a. Konkrét számot, konkrét százalékot szeretnék tudni, mert ez nem hangzott el a kampányban.

"Egyébként is a sima dolgozókat érintő adóék 49%-ról brutális módon hatalmasat zuhant, egészen 48%-ra."
Ez konkrétan hazugság. Bruttó 250 Ft/hó és 2 gyerek.
2017-ben kézhez kap az illető: 201.250 Ft (80%)
2008-ban kézhez kapott: 143.000 (57,2%)
Milyen 1% HAZUDSZ?
A cégnek bekerült ez a bruttó 250e Ft
2017: 302e (+20,1%)
2008: 337e (+34,8%)
Milyen 1%-ról HAZUDSZ?

"miatt kieső bevételeket áfaemelésekkel"
Erről mesélj már! 25-ről felment 27-re! 1,6% emelkedés. Na ezt vesd össze a 20-30%-kal kisebb adóval! De ezn felül sok élelmiszer áfája lement 5%-ra, vagy a neté. Akkor az eredő miatt jó, ha 1%-kal több ez.

"kismillió különadóval és a KKV-kat érintő adók átstruktúrálásával ellensúlyozta, összességében adóemelés történt"
Konkrét számokat kérek!!!

exterminador 2018.04.13. 10:03:23

Sok igazság van a cikkben, örülök, hogy mindenki kezd rájönni, mi lett elrontva. Remélem, ebből kialakul valami értelmesebb hozzáállás. Mindenekelőtt a levitézlett DK-s és MSZP-s társaságot kellene karanténba zárni, és a Fidesz szavazóira ráhajtani.

MEDVE1978 2018.04.13. 10:05:51

Nem hiszem, hogy ez okozta a problémát. Néhány disztingváló kijelentéssel lehetett volna változtatni, azonban ez érdemi eredményváltozást nem hozott volna, mivel az ellenzék nem tudta effektíven elérni a szavazók egy részét semmilyen üzenettel.

1. A tapasztalatok (meg kell nézni a KSH adóbevételi táblázatát, ami évtizedeket ölel fel) azt mutatják, hogy az egykulcsos adó bevezetése 2010 után kb. 500-700 mrd forint adóbevétel kiesését okozta. Nominális szinten azonban az ez évre tervezett SZJA bevétel (és a tavalyi tény) már nominálisan majdnem elérte a 2010. évi szintet. Persze relatíve (diszkontáltan) még mindig elmarad valamivel, de a másik oldalról a beszedett ÁFA összegét (az adórendszer hatékonyságát) érdemes megvizsgálni. Az eredmény egyértelműen a bevezetett rendelkezések mellett szól: a beszedett ÁFA összege kb. 2000 mrd Ft/évről 3500 mrd forint/évre emelkedett. Összességében tehát az állam SZJA kedvezményestül és csökkentésestül is nagyságrendekkel több adót szed be, mint korábban. Ha emellett az adózók jelentős része ezt csökkentésként éli meg, akkor ez egy jó politika.

A fentiekből következik az is, hogy az ellenzéknek ejtenie kellene ezt a témát, ami egyébként Európában egy szívesen alkalmazott tradicionális baloldali adózási eszköz. Azonban jelen esetben ez inkább csak taszítóan hat és bevételi szempontból is értelmetlen.

2. Atomenergia. Itt ugye az a kérdés, hogy mikor érnek be a megújuló energiák. Ez pont olyan, mint az érintőképernyős mobiltelefonok elterjedése. A technológia már nagyon régen elkészült ehhez, azonban a koncepció nem tudott befutni addig, amíg nem jött el egy áttörési pont, ami egy kedvező metszéspontja a tömegtermelési költségeknek (méretgazdaságossági tényezők miatt) és az általános gyártási költségeknek. Magyarul meg kell várni azt az időpontot, amikor a megújuló energiatermelő eszközök gyártásához szükséges anyagokat és magukat az eszközöket olcsón tudjuk előállítani és utána a tömegtermelés és tömegekhez való eljuttatás ezt a költséget tovább fogja levinni, így alternatívává válik a megújuló energia. A probléma az, hogy ezt a pontot már több mint 20 éve várják és még mindig nem jött el. Paks2-vel a baj igazából inkább a korrupció és kevésbé az, hogy atomerőművet bővít Magyarország.
3. Migráció: esélytelen volt túlharsogni a kormány üzenetét, mert ez volt a kampány fő eleme. Természetesen volt egy kampányeleme a FIDESZ-nek, ami arra irányult, hogy az ellenzék átvágja a kerítést. Ezt lehetett volna hangosan cáfolni, mert a DK-n kívül nem akartak kerítést megszünteti a pártok. Ez elmaradt, tényező lehetett volna, de szintén nem olyan erős, hogy választást fordítson.
4. Antikapitalizmus. A FIDESZ rendszere haveri kapitalista. Ha történelmi párhuzamot kellene találni, akkor ebben egyértelműen a mai orosz rendszer felé hajlik, durvább párhuzam a náci Németország lenne. Persze ebbe beleférnek mindenféle proletárbarát, meg nemzetközi tőkeellenes szólamok, de ezek igazából üresek. Amit antikapitalizmusnak látnak sokan az a közvélemények egyértelmű csalódása a 90-es évek liberális világrendi kísérletében (Történelem vége, Francis Foukuyama). A 90-es évtizedben úgy tűnt, hogy a szovjet ellensúly ellenében az USA letarolja a világot, mindenhova demokráciát és piacgazdaságot telepít. Ez bukott meg a fejlett országokon kívül gyakorlatilag a 2000-es évek elejére, a fejlett országokban pedig 2008. után került válságba a világgazdasági válsággal együttesen. A lényege, hogy a választókban tudatosodott, hogy a demokrácia és a globális kapitalizmus folyamatosan növekvő egyenlőtlenségeket okoz, rendszerszerűen veszteseket termel ki, trendszerűen a fejlett országokban egyre több vesztest. A volt szocialista blokk országaiban ez a sokk nagyobb, hiszen egyrészt fejletlenebbek, másrészt egyes társadalmi rétegek már a rendszerváltással nagyot zuhantak, így nekik a kudarc csalódás az új rendszerben.

Ez a folyamat mindenhol végbe megy - nyugaton is, legyen szó akár a neoliberális fejlesztési modell kudarcáról (TTIP kudarca az óriási társadalmi ellenállás következtében) vagy akár a nyitott társadalom, multikulturális társadalmi modell kudarcáról.
Ugyanennek a folyamatnak az eredménye Trump, Sebastian Kurz, Kaczynsky, a Brexit és részben a FIDESZ kormány. Ez azt mutatja, hogy nincs értelme megpróbálni kapitalistábban gondolkozni a társadalomnál, mert a FIDESZ reakciója jól tükrözi a társadalmat.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.04.13. 10:09:56

@0rdas: Figy ha nem tudod mi az adóék, nyugodtan nézz utána az interneten :D
...ja látom nincs interneted különben magad is utána tudnál nézni mindannak, amiket állítottam.

De nem fogsz mert egyrész téged nem érdekel a valóság, te simán csak _hiszel_ másrészt azt is látom hogy kurvára nem értesz hozzá, ezeknek a dolgoknak pedig 4 félév közgáz alatt neki se menj, mert besírsz.

A fidesz az adóemelés és az államosítás kormánya, nem én tehetek róla.

Kivlov 2018.04.13. 10:10:23

Választási katasztrófa az lett volna, ha visszajön gyurcsány...

kritizator 2018.04.13. 10:12:05

@dare: mindennel egyetertek, ugyanezeket gondoltam a valasztas elott

contractor 2018.04.13. 10:12:25

Ezzel nem is tudok vitatkozni. Jó észrevételek. Valaki legalább csokorba gyüjtötte.
Az egykulcsos SZJA-t igen is szeretik az emberek. Nem kell agyalniuk, hogy meddig éri meg túlórázni, mikor esek át egy magasabb adósávba. Paks nélkü pedig lenne egy pár sötét áramtalan éjszakánk télen -25°C hidegben, amikor se szél nem fúj, se nap nem süt, se áramot nem tudunk importálni a balkáni vízerömüvekböl, mert azok is befagynak. Megnézném én azt a kormányt amelyik be meri vállalni , hogy télen 2 hétre áram nélkül hagyja a lakosságot.

beste12 2018.04.13. 10:15:42

Engem egyedül a saját zsebem érdekel ebben ez egész politikai hacacáréban. Az összes többi maszlag. Ahhoz, hogy erre a véleményre jussak, és a társadalmi szolidaritás teljes egészében kivesszen belőlem, a következő számok (lássuk be, a tények makacs dolgok) segítettek.
Fizetés 2008: brutto 700 000 HUF - bankszámlán landol 360 289 HUF
Fizetés 2018: brutto 635 000 HUF - bankszámlán landol 422 275 HUF

nincs miről beszélni.

contractor 2018.04.13. 10:27:26

@beste12: Tényleg nincs miröl beszélni.

Mérnork 2018.04.13. 10:28:26

Egykulcsos SZJA-t ja, hagy legyen minél több kamu minimálbéres 0%-os adóval és szopassuk meg aki rendesen bejelentve dolgozik valamelyik multinál.
Atomenergia szar, mer nem a balfékek vannak kúrmányon, így nem az ő zsebükben landol az ilyen esetben minden kúrmány alatti lenyúlás...
Az ilyen és ehhez hasonlóan szuper ötleteik miatt nem fogok soha a balfékekre

0rdas 2018.04.13. 10:33:41

@frikazojd: Igen, nem néztem az adóék fogalmát, átugrottam. Mert kurvára nem vág ide.

"Az adófizetés hatására a termelők és a fogyasztók által kereskedett mennyiség lecsökken, a fogyasztók által fizetett ár megnő, és a termelők által kapott ár lecsökken."
Mi történt Mo-n? Lefordítva paraszt nyelvre... csökkent az adó, embereknek több pénze maradt. Mivel egy ideig 0 közeli éves infláció volt (árak nemigen változtak), a fogyasztások nőttek.
Mivel tisztult a bevallott jövedelem, ezért megnőtt az adóbevétel.

Tehát ezért nem is volt jogos idekeverned ezt a fogalmat. Én meg átugrottam.

0rdas 2018.04.13. 10:34:56

@frikazojd: "A fidesz az adóemelés és az államosítás kormánya, nem én tehetek róla. "

Konkrét adót kérek, számokat!
Ja, és feltettem még kérdést neked, de azt szépen átugrottad. Kínos lenne válaszolni?

0rdas 2018.04.13. 10:36:35

@Mérnork: Én emlékszem, hogy 2010 előtt Gyurcsányék is támogatták az atomerőmű bővítést. Csak ugye, most nem az ő cégeik nyernék el.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.04.13. 10:41:12

@0rdas: annyira szomika hogy a 21. században nincs interneted :(((((((( nézd sírok is kicsit neked :'''(

az adóék az adórendszernek egy igen fontos mérőszáma, ez alapjan lehet az egyes adórendszereket összehasonlítani. az infláció pedig nem a fidesz tevékenysége miatt volt alacsony, hanem annak ellenére.

martineden 2018.04.13. 10:43:08

@beste12: ,,Fizetés 2008: brutto 700 000 HUF - bankszámlán landol 360 289 HUF
Fizetés 2018: brutto 635 000 HUF - bankszámlán landol 422 275 HUF

nincs miről beszélni.".........es melyiknek volt tobb a vasarlo erteke? Tenyleg nincs mirol beszelni, ehhez nem kell diploma.

odysszeusz 2018.04.13. 10:45:49

@Pedró27: A "lebutázás" nem minden jobbos szavazónak szólt...kies körzetünkben, az asztalnál ülők (nem is egy) elmondták kiket hordtak buszokkal szavazni. "Kiknek" mutatták meg hová kell beikszelni és nyíltan beszéltek arról, mikor fizetik ki őket az "utcafelelősök"...Azt nem tudom megsaccolni sem...ez mekkora "csavarást" jelent de ahol nagy számban élnek a kisebbségiek...ott van jelentősége. Ez...nem csak most volt így hanem annak idején Ózdon is... az pedig tény.

0rdas 2018.04.13. 10:48:53

@frikazojd: még mindig nem írsz konkrétumot. :( SZÁMOKAT, FORRÁST KÉREK

A 48 és 49%-ot csak ide böfögted, de nincs alátámasztva semmivel. Leszarom, hogy van összehasonlítva adó rendszer, ha a kiadás és bevétel oldalon mindenki nyert vele. Tipikus win-win szitu.

Mondd el nekem, hogy akkor miért rossz. Nem kell tudományosan. Mivel fizetek én többet, mintha maradt volna a 2010 előtti időszak? Mondd el kérlek!

0rdas 2018.04.13. 10:51:19

@martineden: miután az árak minimáli s mértékben mentek feljebb... Ugye a benzin 100Ft-tal lett olcsóbb 2012 óta. (Igaz, hogy az olaj ára miatt még lehetne olcsóbb), áram és gáz nem drágult (itt már vita van, mi lenne a szabadpiacon - bár nem emlékszem, hogy nem hatósági áraknál csökkent volna az áruk).

A kenyér, tej a tescoba 5 éve 189 és 199 Ft, amit én veszek.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.04.13. 10:51:23

@0rdas: SZÁMOK, FORRÁS mind ott van az insterneten ami neked még mindig nincs :(((((((((((((((((((((((

"Leszarom, hogy van összehasonlítva adó rendszer" - pontosan, ilyen egy fideszbirka. Leszarja a valóságot, mert a viktor mást mondott. Ma hány migráns késelt meg otthon akiket soros telepített a konyhádba?

És én soha nem mondtam olyat, hogy rossz lenne. HAZUDSZ!!!! :DD

Cycmen 2018.04.13. 10:53:53

@frikazojd: "VAGY, ami sokkal sokkal valószínűbb: minden fidesz szavazó egy kádárista álomvilágban élő, Vikotr-népmeséket kajáló agymosott komcsi kretén."

Ez az! Folytasd ugyanott a komcsizást agymosottazást és kreténezést és ugyanúgy bele lesz szarva a hülye pofátokba aztán sírhatsz!
És noha úgysem vagy hajlandó felfogni, azért elmondom, hogy a Fidesz szavazók többsége nem fideszes, csak ilyen arrogáns tehetségtelen aljas szedett vedett bandára nem adja a szavazatát!

A posztról annyit, hogy tárgyilagos tetszetős írás, nekem tetszett!

frikazojd · http://kocs.ma 2018.04.13. 10:56:30

@Cycmen: brühühü kurva frikazojd megbántotta érzéseimet brühühü

Cycmen 2018.04.13. 11:04:09

@frikazojd: Ez jött le? Túlértékeled magad! Csak elmondtam a hatásmechanizmusát a viselkedésednek és előre borítékoltam hogy nem fogod felfogni. És mennyire igazam lett!

0rdas 2018.04.13. 11:07:01

@frikazojd: félre érted.De állítottál vmit, neked kell bizonyítani! Ezt így illik.

Akkor elmondhatom, hogy a levegőbe beszélsz? Azaz nincs tartalom az állításod mögött, köszönöm, akkor ezt vehetem beismerésnek.

Nézd, azt látom, hogy sokkal több a nettóm, ennél sokkal kisebb mértékben emelkedtek árak. 8 éve ez folyamatos. Kíváncsi leszek erre a 4 évre is. Egyre kevéssé lehet mondani, hogy a kormány a vesztébe rohan, mert az idő előre haladtával ennek egyre nagyobb valószínűséggel kéne megtörténnie.

E mögé bármilyen statisztikát oda lehet tenni. Elég csak ballib, vagy kormánypárti sajtót olvasni.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.04.13. 11:12:03

@0rdas: nem haver, ez nem a bíróság vagy mi. én elmondtam pár tényt amiket én már rég bebizonyítottam magamnak, ez nekem elég. csak elmondtam nektek is hogy tudjátok. ha nem hiszed, járj utána magad, rendelkezésedre állnak ugyanazok a források mint nekem. lusta vagy guglizni, ennyi.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.04.13. 11:15:26

@Cycmen: kipirult a popi, ávós barátom? neogranormont ajánlom.

comblog 2018.04.13. 11:20:46

Nagyon jó, lényegre törő összefoglaló.

1. A többkulcsos adórendszer valójában azokat támogatja akik eltüntetik a tényleges jövedelmüket vagy képtelenek vagy lusták jobban/többet dolgozni és bünteti azokat akik hajlandóak többet/jobban dolgozni és nem tudják/nem akarják eltüntetni a jövedelmüket.
Ilyen jövőt akarunk magunknak építeni vagy így akarunk versenyképesek lenni pl. Ázsiával szemben?
Ellehetünk mi itt a langyos vízben, de attól a világ nagy részén még folyni fog a verseny.

2. Az atomenergia itt van már velünk jó pár évtizede. Szerényen meghúzódva, megbízhatóan és nem kifejezetten drágán adja nekünk az energiát. Ezt szeretnénk lecserélni (mert ugye valamikor le kell állítani a mostani erőművet, szóval az új azt váltaná le, ha elkészül nem bővítünk) valami bizonytalan csak lobbisták által olcsónak hazudott valójában jócskán dotált, bizonytalan energiaforrással?

3 A migrációt szabályozatlan keretek közt már személyesen is láttuk (ki metrómegállóban, ki vonaton, ki autópályán, ki máshol), köszönjük szépen nem kérünk többet belőle (és abban sem hiszek, hogy tőlük lesz jobb az ország), mint ahogy azokból az ideológiákból sem ahol a pl. Kafir vagy a nők szava felét éri a bíróságon. Nem szeretném ha egyenlőbbek lennének az egyenlők közt, ahogy most sem szeretem.

A következő választáson is fontos szempontok lesznek ezek (sok más szempont mellett persze) gondolom nemcsak nekem, hanem másoknak is. Erre kell készülni.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.04.13. 11:20:56

A kommentelők figyelmébe ajánlom, hogy ez a poszt nem arról szól, hogy kinek van igaza a felsorolt témákban, hanem arról, hogy mennyire volt szerencsés vagy elhibázott az ellenzék viszonyulása ezekhez a témákhoz. Nyilván nem azzal akarunk választást nyerni, hogy nekünk van igazunk, hanem azzal, hogy az átlag választópolgár egyetért a témaválasztásunkkal (fontosnak tartja) és az álláspontunkkal (igaznak tartja). Objektív igazságokkal (pl. 2*2=4) nem lehet választást nyerni, ha a többség ugyan egyetért vele, de nem érdekli. Olyan témákat sem érdemes felhozni, amik ugyan érdeklik a népet, de nem népszerű az álláspontunk, pl. vizitdíj bevezetése, vagy a tömeges migráció engedélyezése.
Az átlag választó nem fog minden kampányban elhangzott állításnak utána olvasni a KSH honlapján meg a Wikipédián, ezt elvárni méltánytalan és irreális. Ettől még az átlagpolgár nem mucsai paraszt és nem panelproli. Nem rendelkezik energetikai ismeretekkel, és nincs is rá igénye. Annak a leegyszerűsített magyarázatait fogadja el a paksi bővítésről, akit hitelesebbnek tart. Legfeljebb nem érdekli.
Szerintem a posztoló 3+1 példája fontos hibákra mutat rá az ellenzéki kommunikációban, de van itt még egy probléma, ami az ellenzéki kommunikáció sikertelenségéhez vezetett, ez pedig az ellenzék három fő irányzatának (a szocialista utódpártok, a Jobbik, és a liberális különutas pártok) egységként kezelése. Ha a három ellenzéki irányzatot egynek tekintem, akkor csak egyetlen témában foglalnak el karakteresen azonos álláspontot, a Fidesz leváltásának szükségessége tárgyában. Ez pedig programnak édeskevés.

beste12 2018.04.13. 11:27:31

@martineden: én jobban élek. Több mindenre marad pénz.

chrisred 2018.04.13. 11:28:00

@szekertabor: Pedig még az itteni kommentelők többsége sem képes olyan fogalmakat elválasztani egymástól, mint adórendszer és adómérték. És meggyőződéssel àllítják, hogy a többkulcsos rendszer rossz, csak mert valaki valamikor magas adókulcsokat alkalmazott.

Em.MA 2018.04.13. 11:31:28

@Ad Dio: Jaj de nagyon egyetértek!

chrisred 2018.04.13. 11:35:58

@szekertabor: Egyébként pont az utolsó gondolatod bizonyítja, mennyire rossz a poszt alapvetése. Ugyanis ezekben a témákban az egyes ellenzéki pártok teljesen különböző álláspontot képviseltek.

felső határ nincs 2018.04.13. 11:39:57

@dare: Marhasag.

2010 ota a minimalber tobbet emelkedett mint az atlagber tehat full kamu h a szegenyek szegenyednek.

A valasztas elott is kamu volt, nem is ettek meg a nepek.

Pedró27 2018.04.13. 11:40:27

@odysszeusz: "A "lebutázás" nem minden jobbos szavazónak szólt..."

1, Lehet, de azokat is bántotta, akiknek szerinted nem szólt. Mint minden sztereotípia, előítélet.
2, Engem egyszer lebutáztak egy fórumon azért, mert érveltem az egykulcsos adó mellett. Az illető nem reagált az érveimre, csak közölte velem, hogy buta vagyok. Ez még 2012-ben történt.

felső határ nincs 2018.04.13. 11:42:56

@chrisred: a tobbkulcsos rendszer azert volt rossz mert a komcsik nem szerettek soha a tanult v. onallo embereket, most sem szeretik oket.

Lehet tobbkulcsosat csinalni normalisan is, de az itthon csak a Fidesztol varhato. Amugy ertelme nem lenne sok, max. gesztus erteku a szlovak 2 kulcsos ahol havi 1 milla felett nem 20, hanem 25% a kulcs. Ebbol azonban nem lehet adomentes minimalbert csinalni, ahhoz az atlagkeresetueket kell lehuzni ahogy a kommerek szoktak.

0rdas 2018.04.13. 11:43:36

@szekertabor:

"pedig az ellenzék három fő irányzatának (a szocialista utódpártok, a Jobbik, és a liberális különutas pártok) egységként kezelése."

Kedves gyerekek! Mi legyen holnap az ebéd, Kérdezte a táborvezető. Szavazzunk!
40% rántott hús
25% bableves
20% mákos tészta
15% pörkölt

Akkor rántotthús! Na de 60% nem rá szavazott. Jó, akkor az ebédhez egybeöntjük a bablevest, mákostésztát és a pörköltet. Jó étvágyat!

Azt is mondhatjuk, hogy 3m nem a FIDESZre szavazott így van. 4,5 millió meg a Jobbik ellen, 5m az MSZP ellen, stb.

Altaïr 2018.04.13. 11:44:38

Egyszerű: a többsávos adózás sérti a törvény előtti egyenlőséghez való jogot.

chrisred 2018.04.13. 11:47:28

@felső határ nincs: Ehhez tételesen ki kellene számolni, hogy mennyi volt a minimálbér nettója 2010-től napjainkig évről évre, és eközben mekkora volt az infláció, mennyivel nőttek a megélhetési költségek.

chrisred 2018.04.13. 11:48:57

@Altaïr: Nem igaz. Akkor sértené, ha ugyanakkora jövedelem adója lenne különböző.

chrisred 2018.04.13. 11:50:44

@0rdas: És ezért mindenki mindennap rántotthúst fog enni négy éven keresztül. Logikus.

midnightcoder2 2018.04.13. 12:00:38

A többkulcsos azért lett volna szívás, mert pont a legértékesebb munkaerö távozását serkenti. És azért nem probléma az a nyugati országokban amire sokan hivatkoznak, mert ök nem donorai az értékes munkaerö elszívásának. Nálunk viszont sokára lesz annyi a bér mint a norvégoknál. Így is nagy az elvándorlás, nem kell még tovább gyorsítani. Aki kimegy, az semennyi SZJA-t sem fizet, sem egyéb dézsmát: kivonja magát a magyar szociális transzferböl, akinek pedig egykulcsossal is a csórók a nyertesei.

Krumpli Bogart 2018.04.13. 12:04:05

Nagyon jó a post és a hozzászólások is - nyilván ennek köszönhetően - java részben értelmesek. Szerintem a postban vesézett hibák arra utalnak, hogy a jelenlegi ellenzék egyrészt alkalmatlan, másrészt pedig méltatlan is arra, hogy bármiféle politikai tevékenységet folytasson. (Kormányzásról nyilván szó sem lehet.) Ha kormányt akarunk váltani, akkor először az ellenzéket kell leváltanunk.

A migrációs probléma szőnyeg alá söprése nem magyar probléma, hanem az EU felbomlásához fog vezetni. Ha a végtelenségig lebutított kampányszövegeket figyelmen kívül hagyjuk, s csak magát a problémát nézzük, akkor látható, hogy az európai polgárok egyáltalán nem kaptak korrekt, érthető tájékoztatást arról, hogy a problémát miért az EU határain belül kell kezelni, s felmérte-e valaki, hogy a jelenlegi migrációs folyamatnak milyen társadalmi, gazdasági, kulturális hatásai lesznek az EU-ban, illetve Európában 10-20-50-100 év múlva. A probléma feldolgozása odáig jutott el, hogy a liberális értelmiség már az aggályok megfogalmazását is bünteti, a nacionalista demagógia képviselői pedig rettegést szítanak az emberek lelkében. Jó lenne megtalálni az értelmes középutat, mielőtt körmünkre ég ez a dolog.

martineden 2018.04.13. 12:11:58

@0rdas:,, A kenyér, tej a tescoba 5 éve 189 és 199 Ft, amit én veszek."...eloszor is a 60 ezer tobletbol 8ezret elvisz a magasabb AFA.Aztan nem csak kenyerrel elsz, mennyi volt 2008ban pl a tojas, a zoldseg, a gyumolcs, a cukor, a burgonya , az epitoanyag, stb, stb,, es mennyi most? Matek zseni baratom szamolj egy kicsit, vagy fidesztrolleknal nem megy?

stim 2018.04.13. 12:15:42

Örülök, hogy megjelent egy megérteni akaró, elemző, objektív hang.

Én még csakm annyit fűznék hozzá, hogy a rendszerváltozás óta a fejekben is meg kell történnie a változásnak.

A 80-as években még természetesnek számított, hogy az emberek nem szeretnek adót fizetni, leszázalékolják magukat, orvossal okosba elintézik aztán a rokkantnyugdíj mellett még feketézik. A fegyveres erőknél 35 év (?) volt a nyugdíjkorhatár amit ha elrétek nyugdíjba mehettek. Kicsi országnak kicsi állama van. Kevés bevétellel. Meg kell nézni mire megy a pénz.

A versenyképességet egy kisebb állam, egy munka alapú gazdaság tette lehetővé. Amiben aki többet tanul, többet dolgozik az többet keres.

A szocializmusban amikor meg voltunk szállva akkor az államról egészen másképp gondolkoztak az emberek. Most egyre inkább kezdik felismerni, hogy elsősorban önmagukon múlik, a tanulásukon, a saját szorgalmukon, a piacképes tudásukon, hogy mire viszik az életben. EZ az igazi rendszerváltás.

Akkor amikor az elmúlt 8 évben a Fidesz azt mondta, hogy munkaalapú táarsadalom, nem segély hanem adókedvezmény a gyerekek után akkor gyakrolatilag emberek tömegeit kényszerítette rá arra, hogy dolgozzanak akik korábban nem tették.

A szocialisták ehhez képest segélyeztek, nem kormányoztak hanem hitelt vettek fel. A hitelt pedig kamatostul kell visszafizetni. Nem lehet hitelből fenntartani egy gazdaságot. Munkából igen.

Aki nincs hitellel kiszolgáltatva hanem a maga becsületes munkája után megkapja a fizetését az független, önálló ember aki önálló gazdasági politikát tud csinálni. Amíg a hitelek lélegetzetőgépén voltunk addig a hiteleő értelemszerűen sokkal nagyobb befolyással volt az életünkre. Ne higyjük, hogy a görögöknek ninbcs tele a hóücipőjük a migránsokkal és az adóssággal.

Aki figyel közgazdasági mutatókat az ezt a metalitás beli váltást szépen követheti a számokkal is. Én évek óta figyelem a háttér-kép című műsort amiben közgazdaságról, társadalomról, filozófiáról van szó. Ajánlom figyelmébe mindenkinek akár évekre visszamenőleg is. Megéri. Egészen más szemszögből közelít az ország problémáihoz mint amit itt az indexen tapasztal az ember.

Aki megpróbálja más szemszögből is megnézni a problémát nemcsak az idelógiához keresi, válogatja a bizonyítékokat az jobban megérti azokat akikkel egy országban él. Ami azért is lenne szerencsés mert bármennyire is más és más pártokra szavazunk mindannyian magyarok vagyunk és a nemzeti oldal ebben a minőségében mindig nyitott és befogadó azok felé akik ugyanúgy érdekeltek a közös hazánk, Magyarország és benne önmagunk lehetőségeinek a javulásában:)

Próbáljuk megérteni egymást, hogy ne címkéken és vélt negatív érzelmeken kersztül homályosan lássuk egymást. Egy közös hazánk van, közös érdekünk abiztonság, stabilitás, fejlődés.

Az ECHO TV-n számos műsor van amit jó szívvel tudok ajánlani. Ismerjük meg egymást, közelítsük egymáshoz a gondolkodásunkat! Nem lehet egy fél ország hülye, ezt feltételezve az ember saját magáról mond véleményt. Arról nem beszélve, hogy a siker akkor lehetséges ha az ami van találkozik a legtöbb ember igazságérzetével. Értsük meg egymást. Én itt vagyok az indexen, én értem azt amit ide írnak.

Akik itt vannak az indexen vajon tájékozódnak-e más médiumokban? Vagy mostmár a harmadik vereség után is fenntartják magukban azt, hogy az a jó amit ők gondolnak és nem szükséges a másik oldal megismerése?

Nekem nincs tévém de a neten keresztül minden elérhető online. (ezért szűnik meg lassan a nyomtatott sajtó. Ez nem diktatúra hanem technológia)

Amit tudok jó szívvel ajánlani az az ECHO TV, a demokrata. sorlhatnám még de ez kezdésnek éppen elég. És még valami. Ne felejtsünk el olvasni. Történelmet, irodalmat. Ez a mi közös örökségünk és tele van értékekkel. Aki nem ismeri meg az könnyebben megvezethető.

Szertnék egy olyan országban élni ahol nem feltételezzünk egymásról olyasmiut ami nem igaz, nem gerjesszük rosszízű kommentekkel a gyűlöletet és a közös kultúőránk és a közös jövőképünk miatt érezzük, hogy több közünk van egymáshoz, nekünk, akik együtt élnek mint másokhoz. Hiszen ez a természetes, nem?

chrisred 2018.04.13. 12:22:05

@stim: A 80-as években, egészen 1987-ig, az embereknek nem volt módja arra, hogy adót fizessenek.

Alick 2018.04.13. 12:29:58

"egyáltalán nem véletlen, hogy Németországban lett betiltva az atomenergia, ahol a legnagyobb szélturbina építő cégek működnek"

Ha az arányokat megnézzük, a németeknél a fosszilis energiahordozókra épülő erőművek dominálnak, a megújulók lassan jönnek föl.

stim 2018.04.13. 12:34:53

@chrisred:

lehetséges akkor még én sem fizettem adót mert nem voltam felnőtt:) De attól még gazdaságpolitika volt.

A szocializmusban a gondoskodó állam a nagy gondoskodásban és nagy szocializmusban tönkrement. Nem volt versenyképes. Hitelfelvételből támogatta a kapun belüli munkanélküliséget. Manapság ilyet egy cég a versenysztférában nem engedhet meg magának.

Most, egy munka alapú társadalomban egy kisebb állam már versenyképesebb. Többen dolgoznak. És ezért nem hitelből működik a gazdaság. Érthető, ha azok a pénzügyi körök akik eddig a hitel kamatait megkeresték azok örülnének a korábbi függésnek. De nekünk, magyar állampolgároknak meg nem lrdekünk, hogy kamatokat fizessünk orrvéárzésig vagy amíg utódok híján kihalunk és a hitelező örökli a földet meg az ingatlant. Az államadósság és a demográfiai csökkenés ide vezet.

Ha sok olyan embert befogadunk akinek nincs szaktudása és nincs nyelvtudása tehát nem alkalmazható ellenben elvárják, hogy eltartsuk őket akkor újra komoly adósság alakul ki. Amit majd az IMF örömmel meghitelez nekünk, természetesen kamat fejében. És ha ez sem elég akkor el lehet privatizálni ezt-azt. Gyárakat, földet, stb...Ami még van. Ami ha a miénk akkor a mi közös költségvetésünkbe fizet adót és ami életünket könnyíti meg.

A szocializmusban az államból éltek az emberek és azokból akik dolgoztak.
Most az állam azért mert a lehető legtöbb ember dolgozik több bevétele van ezért alcsonyan tarthatja az adókat és nem kell hitelt felvenni. A magunk urai vagyunk. Ez a kívánatos állapot.

Alick 2018.04.13. 12:35:00

@chrisred: Négy évig azért lesz rántotthús, mert a konyha menedzselési szabályzata (a képviseleti rendszer) alapvetően szar.

konrada 2018.04.13. 12:36:59

@frikazojd:
...pedig először írtad jól: " A több kulcs .... segíti az adóelkerülést.
Ami teljesen érthető: ha nem linerálisan emelkedik a munkáltató terhelése egy fizetésemelés esetén hasonló nettó kifizetéséhez, hanem sokkal jobban, ott érdemesebb - ha egyébként van lehetőség - "adóoptimalizálni", és az emelést inkább zsebbe kifizetni, és bevállalni az adócsalást átköltségeléssel (hiszen így kényszerből, de praktikusan nem csak nem nő meredeken a jövedelemadó-befizetés, de az egyéb járulékok fizetése sem.
Azaz: vissza lehet szoktatni őket abba az állapotba, ahol a minimálra bejelentés komoly - a várható büntetésnél jóval nagyobb - versenyelőnyt jelent, ami eredményezte annak idején a másfélmilliós minimálbéresnek is köszönhető fizetési mérleg romlást, majd az IMF-hitelt...

chrisred 2018.04.13. 12:37:29

@midnightcoder2: Aki kimegy és a kinti keresetéből hazautal a keresetéből az itthon maradtaknak, ugyanúgy adóbevételt generál, anélkül, hogy az adókból finanszírozott közszolgáltatásokat igénybe venné.

0rdas 2018.04.13. 12:40:55

@chrisred: Mi a másik megoldás? Idézzük a klasszikust :)

chrisred 2018.04.13. 12:43:48

@Alick: Így van, ezért volt nagyon találó a példa. A magyarországi üzemi konyha szabályzata nagyjából így fest:

1. Az étlapon egy fajta étel szerepel.
2. Ha azt akarod, hogy a kedvenc ételedet ehesd, meg kell akadályoznod a többieket, hogy hozzájussanak a kedvenc ételükhöz.
3. Lehet, hogy előbb-utóbb megunod a kedvenc ételedet. Akkor gondolj arra, hogy az emberek többségének muszáj a te kedvencedet ennie, és talán soha nem kóstolhatnak bele a saját kedvenc fogásukba.

0rdas 2018.04.13. 12:46:13

@martineden:
"eloszor is a 60 ezer tobletbol 8ezret elvisz a magasabb AFA"
Zsenkiém! Ez hogyan jött ki? 25-ről 27%-ra az nem ad ekkora többletet Főleg, hogy sok minden lement 5-re.

"2008ban pl a tojas, a zoldseg, a gyumolcs, a cukor, a burgonya , az epitoanyag, stb, stb,"
Építőanyagot sem eszem. De a tojás, most egy betegség miatt felugrott 50-60-ra! De jó 10 éve is 30-40 Ft volt. De pl. most húsvétkor 39 volt a tescoban.

Zöldség és gyümölcs is ugyanannyi. Nem volt tapasztalható olyan megugrás, mint a tojásnál. 1kg alma ugyanúgy 300-600 Ft a Tescoban, A kertbe meg ingyen van mamánál :)

Építőanyag: ez sem lett több. Évek óta 300 Ft/m2 anyagköltségért festetek. Ellenben az élő munka ára, na az szépen ment fel!

felső határ nincs 2018.04.13. 12:49:18

@martineden: "A kenyér, tej a tescoba 5 éve 189 és 199 Ft, amit én veszek."...eloszor is a 60 ezer tobletbol 8ezret elvisz a magasabb AFA."

ettol en meg elfogadnek 600 tobbletet, 80at vigyen el az AFA

de pl. sok mindenen nem 27% az AFA hanem 5 v. 18

Masreszt amit felreteszek abbol nem fizetek AFAt.

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2018.04.13. 12:54:15

SZél Berni is bekaphatja a faszomat... Bíztam benne és mi lettt ? A fidesz fasszopó kurvája !
Mondjuk a rohadt kommerdinasztia fattyát sose bírtam,de úgy létszik miután elment is visszaugat a férge....
Halál az LMP-re !

konrada 2018.04.13. 12:54:19

@chrisred:
...ki lehet számolni.
...de nem fogsz jól kijönni belőle, mert a minimábért praktikusan mindig többel emelték, mint amennyivel az átlagbér nőtt.

...s tudod mi a praktikusság oka? Hogy bár valóban sok esetben tolvaj gazemberek ülnek felelős pozicióban, de nem fogalmatlan hülyék: tudják, hogy a minimálbérre bejelentettek nagy többsége - bár mára már arányaiban is csökkent - kamuminimálbéres, azaz arra van bejelentve, de nem az alapján kapja a nettót. Így az átlagosnál nagyobb minimálbérnövelés nem okoz majd munkanélküliséget (ti. kényszerből kiköhögik a vállalkozások), "csak" növeli az SZJA és járulék-bevételt, amivel a kormányuk mozgástere nő....

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2018.04.13. 12:56:17

Schiffer a rohadt féreg, akire gondoltam...

beste12 2018.04.13. 13:01:32

@stim: "Most egyre inkább kezdik felismerni, hogy elsősorban önmagukon múlik, a tanulásukon, a saját szorgalmukon, a piacképes tudásukon, hogy mire viszik az életben. EZ az igazi rendszerváltás"

no itt van a kutya elásva. Minden szavaddal egyetértek. Én sem a (bármikor aktuális) kormányzatnak köszönöm, hogy jobban élek, hanem annak, hogy saját magam tettem ezért, azaz:
tanultam, dolgoztam, megfelelően választottam munkahelyet és beérett a gyümölcse.

chrisred 2018.04.13. 13:05:33

@konrada: Ennek csak akkor lenne értelme, ha a minimálbér emelése nem növelné egyben az átlagbért is.

GyMasa 2018.04.13. 13:21:27

@0rdas:
Igen, ez egy nagyon nepszeru taktika:
Kiragad a komplett gazdasagbol 2-3 szamot, amik eppen az o erveleset tamasztjak ala, aztan mindenhol ezekre hivatkozik, mint vegso igazsagra.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.04.13. 13:38:50

"az igazság az, hogy a keresők közel kétharmados többsége igenis jól járt az egykulcsos adórendszer bevezetésével"

Csak épp pont azok hozták össze a kétharmadot, akik viszont rosszul jártak vele.

444.hu/2018/04/13/ha-valahol-az-emberek-csak-par-ezer-forinttal-tobbet-keresnek-maris-rengeteg-szavazot-veszit-a-fidesz

werinter 2018.04.13. 13:40:01

1. Az egykulcsos adó igazságtalan az ÁFA emelés és úgy kompletten az ÁFA miatt.
Miért is?
Mert egységre jutó jövedelem azonos százalékát veszik el mindenkitől. DE! Az ÁFA azonos százalékát fizeti mindenki. Tehát akinek kevesebb az elkölthető jövedelme, azt arányaiban jobban terheli az ÁFA mértéke.
Igenis több adósáv bevezetésére lenne szükség. Bizonyos jövedelemszint fölött legyen néhány %-al több az adókulcs. A minimálbért pedig ne adóztassuk hasonló mértékben, mint a milliós cégvezetői fizetéseket.
Nyilván nem óriási különbségeket kell bevezetni, de mondjuk egy 10-15-20%-os adókulcs teljesen normális és igazságosabb lenne.

2. Az atomenergia a legrosszabb, legszennyezőbb energiaforrások között van. Csak sajnos a magyar közéletbe (és közoktatásba) annyira bevette magát az a nézet, hogy az atomenergia tiszta, hogy kigyomlálni onnan mára szinte lehetetlenné vált.
Nem véletlenül zárják be sorra a fejlett világ legtöbb részén ezeket az erőműveket. Erre Magyarország mit csinál? ÉPÍT EGY ÚJAT!

3. A "migránsveszély" témája. Sok helyen leírtam már, de megteszem újra. Ezeknek az embereknek akiktől a Fideszesek annyira rettegnek eszük ágában sincs idejönni. Áthaladni szerettek volna. Pont.
Pár száz km-t kellene tőlünk nyugatabbra menniük és 10-20X jobb életkörülmények várnának rájuk.
Nem idióták, hogy itt maradjanak. Ez csak Orbán fantáziavilágában létezik.

GyMasa 2018.04.13. 13:42:51

@chrisred:
Gratulalok!
Ez a "javaslat" is pontosan alatamasztja azt, amit az ellenzoi allandoan mondanak:
Az nem "fizessenek a gazdagok!" amikor az atlagos ber mar a maximalis adokulccsal adozik.
hvg.hu/gazdasag/20170621_Atlepte_a_magyar_atlagfizetes_a_300_ezres_alomhatart
Aztan jo lenne, ha a LMP odatenne ugyanezt a szamitast 1M HUF-ra is.
Mert, manapsag az uzleti szferaban mar egyaltalan nem kiemelkedoen ritka egy ekkora fizetes.
Mert, amit az oldalon irnak, az mar az oldalon belul is ellentmondasos!
(Egy államtitkár (ha csak az alapfizetését, 997.200 forintot kapja) 2300 forinttal fizet többet
vs.
kozvetlenul felette, a 300k-ra vonatkozo -11000HUF. Ebbol nekem nem jon le az a matematikai modell, amelyik mindket allitast lefedi.)
Egykulcsossal 1MHUF-ra a szja 150k,
Ezzel pedig 78000 300k-ig, es 700kx24%= 168k a maradekra.
Ez, osszesen 39,6k+168k= 207k.
(Delta= 207k-150k=57kHUF)
Ez, szerintem kurvara nem "csak 2300HUF".
De, ismet nyitott vagyok a vitara, ha valamit nem ertek jol szerinted.

konrada 2018.04.13. 13:49:48

@chrisred:
...és? Pont erről írtam: a politikusok abból élnek meg, amit tőlünk, adófizetőtől beszednek.
Ha a minimálbér növekedés feljebb tolja a bértáblát - miközben a foglalkoztatottság nem csökken - akkor több pénzt is szednek be, s abból többet is lehet ellopni...,) (Miközben több is marad...)

GyMasa 2018.04.13. 13:50:24

@Altaïr:
...Egyszerű: a többsávos adózás sérti a törvény előtti egyenlőséghez való jogot...
Igen, es az eloszeretettel hangoztatott "aranyos kozteherviseles" elvet is az egykulcsos ado teljesiti, a progressziv adozas az nem.

odod94 2018.04.13. 13:57:42

@GyMasa: Az LMP féle rendszerben úgy jön ki, hogy jobban jársz 950.000 bruttóig, hogy a többsávos SZJA mellett az egyéb járulékokat csökkentik.
Nem rossz gondolat, de az ÁFÁ-t is csökkentenék.
Az a baj hogy a fedezet mi lenne rá.

ZX 2018.04.13. 13:58:28

@GyMasa: Mondjuk inkább azt, hogy nem értesz hozzá. A több kulcsos adó ugyanis pont a diszkrecionális jövedelmet adóztatja meg, amivel pont az arányos közteherviselés valósítható meg. Érted?! Benne van a nevében. ARÁNYOS!

GyMasa 2018.04.13. 14:04:48

@martineden:
...eloszor is a 60 ezer tobletbol 8ezret elvisz a magasabb AFA...
Ez hogy jott ki?
25%-os AFA-val az elkoltott osszeg 20%-a az AFA
27%-os AFA-val pedig 21,26% az AFA.
Tehat a kulonbseg 1,26%.
60kHUF 1,26%-a az 756 HUF.
...Aztan nem csak kenyerrel elsz, mennyi volt 2008ban pl a tojas, a zoldseg, a gyumolcs, a cukor, a burgonya , az epitoanyag, stb, stb,, es mennyi most?...
Ezzel szemben a Minimalber 2010-ben 78500 HUF volt most pedig 138000 HUF.
...Matek zseni baratom szamolj egy kicsit, vagy fidesztrolleknal nem megy?...
Ezt gondold ujra, szerintem.

konrada 2018.04.13. 14:07:03

...egyébként meg: akár lehet itt több kulcsos adórendszer is ugyanazon €-s adósávokkal, amelyek azokban az országokbaan van, ahol meg lehet azt csinálni, mert nem határosak olyan országokkal, ahová a magasabb bérszint miatt az egyensúly fenntartásához valóban szükséges mértékű sávhatárt átlépve még inkább érdemesebb átmenni munkát vállalni...

...de míg csak arról szól a dolog, hogy lehet visszaállítani a csodálatos másfélmillió minimálbéres országát viszonylag gyorsan és aztán jöhet az IMF, hát maradjon így...

GyMasa 2018.04.13. 14:08:15

@Alick:
..Négy évig azért lesz rántotthús, mert a konyha menedzselési szabályzata (a képviseleti rendszer) alapvetően szar...
Nem a rendszer szar.
A pelda volt az.
Az volt a kerdes, hogy _MA_ mi legyen az ebed.
Az ebedrol meg lehet kerdezni a gyerekeket miden nap, valasztasok meg 4 evente vannak.
Erdekes is lenne a kromanyzas, ha havonta lennek valasztasok.
Erdekes, a civilizalt vilag tulnyomo reszenek megfelelnek a 4 evenkenti valasztasok....

GyMasa 2018.04.13. 14:09:26

@konrada:
...a másfélmilliós minimálbéresnek is köszönhető fizetési mérleg romlást, majd az IMF-hitelt...
A melosnak meg l*fasz tappenzt, meg eros meglepetest nyugdijbameneskor

GyMasa 2018.04.13. 14:17:53

@ZX:
...Mondjuk inkább azt, hogy nem értesz hozzá...
Jah, persze.
... A több kulcsos adó ugyanis pont a diszkrecionális jövedelmet adóztatja meg, amivel pont az arányos közteherviselés valósítható meg....
Ja, csak eleg nagy kar, hogy az altalad "aranyosnak" nevezett kozteherviseles nem felel meg a szo eredeti ertelmezesenek.
...Érted?! Benne van a nevében. ARÁNYOS!...
Attol, hogy azt mondod, nem lesz am igaz. Vannak objektiv feltetelei annak, hogy mit nevezunk "aranyosnak"!
Az egykulcsos ado aranyos.
100kHUF-ra 15kHUF az ado.
1MHUF-ra 150k az ado.
Es, Barmelyik fizetesre 15% lesz ez az arany.
Kerlek, ird le azt az EGY aranyszamot, ami MINDEGYIK kereset es levont ado eseten jellemez egy progressziv adorendszert.
Ha nincs ilyen szam, akkor az az adorendszer nem aranyos!

Gondolkodómérnök 2018.04.13. 14:18:54

A választási kudarc legfőbb oka éppen itt zajlik a kommentelők között. Vagyis normális Magyar emberek elkezdenek egy konkrét dologról - beszélgetés híján - üzengetni, majd a harmadik üzenetváltás után már NEM ÉRTENEK EGYET. Na ugyanez ment az országos nagy politikába. Az ellenzési pártok hitegették a választóikat a várható fölényes győzelmükről a fidesz ellen, de persze ideológiai okok miatt ÖSSZEFOGÁS NÉLKÜL. Hát ez könnyen jósolhatóan maga volt kudarc, bukás.

GyMasa 2018.04.13. 14:29:28

@odod94:
...Az LMP féle rendszerben úgy jön ki, hogy jobban jársz 950.000 bruttóig, hogy a többsávos SZJA mellett az egyéb járulékokat csökkentik...
Ez csak duma.
Ott van a honlapon, hogy 300k eseten 11k-val rosszabul jarnal, mint most.
Kizartnak tartom, hogy ez 1M eseten lemenne 2300 HUF-ra, ahogy irjak.
Ezen felul itt is lathato az amatorseg, ami miatt en nagyon haragszom rajuk.
Tessek odairni MINDENT, hogy en, magamnak is ki tudjam szamolni, tetszoleges keresetre az altaluk elkepzelt adot.
Na, erre nem alkalmas a belinkelt honlap.
Ettol fogva keptelenseg az ott szereplo ellentmondast egyedul feloldani.
Es, ha erre keptelenek a sajat ajanlatukban, akkor dolgozzanka csak meg egy kicsit ezen a programon.
Arrol mar nem is beszelve, hogy minek kell tulbonyolitani az egeszet?
De, te is elsiklottal pont amondanivalom lenyege felett:
Ez a rendszer is hazug, hiszen egyaltalan nem a "gazdagokat" akarja adoztatni, hanem a kozepreteget.
...Nem rossz gondolat, de az ÁFÁ-t is csökkentenék...
Csokkentettek is, bizonyos termekek eseten.
PLusz az AFA behajtas hatasfokat is sikerult erosen novelni.
...Az a baj hogy a fedezet mi lenne rá...
www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/egy-abra-ami-megmagyarazza-az-orban-kormany-sikeret.282096.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

ZX 2018.04.13. 14:29:33

@GyMasa: Nem attól arányos, hogy mindenki egy adókulcs szerint adózik, hanem attól, hogy a nem létfenntartáshoz szükséges részt adóztatja jobban. Magyarul a "dorbézolásra és tivornyázásra" kicsit kevesebb pénzed jut, helyette esetleg jut rész sok olyan dologra amik szükségesebbek. (Már ha nem lopnák el a politikusok).

bref 2018.04.13. 14:34:38

Lehet mindenféle okos(kodó) embernek kitűnő okfejtéseket és magyarázatokat írni a Fidesz győzelméről ill. az ellenzék vereségéről.
Az alapvető okot igazából nem mondta ki egyszerűen és tömören senki:
- az ellenzéki választók 1 dolgot nem akartak: Fidesz kormányzást. Az ellenzéki választók 10 féle dolgot akartak: ki ezt, ki azt, ki Gyurcsányt, ki Szélt, ki melegházasságot, ki progresszív adórendszert, ki ingyensört, ki ingyen egyetemet, ki rombolni, ki új klientúrát építeni stb.
- a kormánypárti választók 1 dolgot nem akartak: hogy visszajöjjön az a sok már elutasított dolog, amivel az ellenzék házalt. A kormánypárti választók 1 dolgot akartak: folytatódjék a Fidesz által megkezdett és már valameddig eljutott társadalmi-gazdasági folyamat.
Ennyi.

ZX 2018.04.13. 14:38:18

@bref: A fidesz szavazók elhitték a sok hazugságot, a lopások meg el lettek titkolva. Ezért szavaztak oda. Ennyi.

GyMasa 2018.04.13. 14:48:06

@ZX:
...Nem attól arányos, hogy mindenki egy adókulcs szerint adózik, hanem attól, hogy a nem létfenntartáshoz szükséges részt adóztatja jobban...
Akkor, ha lehet ne hivd aranyosnak, ha nem arra gondolsz!
Ennyire egyszeru!
Matematikai szempontbol a progressziv adozas nem aranyos.
Az egykulcsos ado pedig igen.
...Magyarul a "dorbézolásra és tivornyázásra" kicsit kevesebb pénzed jut, helyette esetleg jut rész sok olyan dologra amik szükségesebbek...
Na, akkor tisztazzunk valami!
Az adorendszer fo feladata, hogy azzal a mindenkori kormany eloteremtse az orszag mukodtetesehez szukseges osszeget.
Az adorendszernek NEM feladata a szegenyseg ellen kuzdeni.
Arra ott van a szocialis rendszer.
Aki _TENYLEG_ szegeny, az elmegy a helyi onkormanyzathoz, es kap segelyt.
Ugyanis a 0-as kulcsos, progressziv adorendszerrel a 0-as kulccsal adozok SEMENNIYVEL nem jarulnak hozza az allam uzemeltetesehez.
Mar ez SEM aranyos.
... (Már ha nem lopnák el a politikusok)...
Ez meg teljesen demagog, es felesleges kijelentes volt. Az elmult 28 evbenn mindegyik politikus lopott.

0rdas 2018.04.13. 14:48:07

@werinter:
"A minimálbért pedig ne adóztassuk hasonló mértékben, mint a milliós cégvezetői fizetéseket.
Nyilván nem óriási különbségeket kell bevezetni, de mondjuk egy 10-15-20%-os adókulcs teljesen normális és igazságosabb lenne."

Miért?
Főleg mit rugózunk egy virtuálisan képzett köztes öszegen, ami se a munkavállalónak, se a munkaadónak egy nem látható, nem érezhető köztes szám?

"Mert egységre jutó jövedelem azonos százalékát veszik el mindenkitől. DE! Az ÁFA azonos százalékát fizeti mindenki. Tehát akinek kevesebb az elkölthető jövedelme, azt arányaiban jobban terheli az ÁFA mértéke."
Ha minden azonos, akkor hogy jött ki a JOBBAN terheli? :)
Logikai bukfenc!

0rdas 2018.04.13. 14:49:21

@werinter: Atom helyet milyen más megoldásod van egy sík országban, ahol keveset fúj a szél?

WildBear 2018.04.13. 14:50:20

ZX:
"Nem attól arányos, hogy mindenki egy adókulcs szerint adózik, hanem attól, hogy a nem létfenntartáshoz szükséges részt adóztatja jobban."

Ez így megfoghatatlan, mert mindenkinek mást jelent a létfenntartás. Meg az mindenkinek a magánügye, hogy mire költi a bejelentett, adózott jövedelmét.

"Magyarul a "dorbézolásra és tivornyázásra" kicsit kevesebb pénzed jut,"

Ja, meg nyugdíjtakarékosságra, a gyereknek különórára, stb.

0rdas 2018.04.13. 14:51:41

@chrisred: Konkrétan hazudik az LMP a kalkulátorával: Azt írja nyerek havi 14e Ft-t, miközben a nála utalandó összeg 40e-rel kisebb, mint a bérpapíromon. nyilván nem szavaznék rájuk :)

0rdas 2018.04.13. 14:56:30

@ZX: És a nagy testvér mi alapján szólna bele, hogy mire költök? És ha 1. fizetésem van és 6 gyerekem, akkor mi alapján írhatom jóvá, hogy 8 ember létszükségletét biztosítom és nem kettőét?

0rdas 2018.04.13. 14:58:00

@ZX: az baj, hogy a fidesz lopásokkal együtt is élhetőbben kormányoz, mint a ballibek a lopásaikkal együtt. Ennyi.

0rdas 2018.04.13. 14:59:04

@0rdas: tulajdonképpen a fidesz lopása felett még szemet hunyok, mert jobban élek. A gyurcsány féle lopásokon nem tudtam szemet hunyni, mert szar volt nekem.

Amúgy Lőrinc lesz a fidesz veszte.

GyMasa 2018.04.13. 15:00:15

@0rdas:
... 8 ember létszükségletét biztosítom és nem kettőét?...
Vagy csak magadet...

odod94 2018.04.13. 15:03:53

@GyMasa:
Nyugi, a fedezet az LMP féle rendszerre nem értettem honnan lenne.
Röviden arról szólna a rendszerük, hogy visszavágunk minden adót és járulékot ami terheli a béreket de 300k-tól kezdve az szja jól ex-mszps módra "gazdag" módra számít. Szerintük nem is emiatt járna jól mindenki, hanem hogy a nyugdíj és egészségügyi járulék csökkentése 950k-ig kiegyenlíti azt hogy megvágnak plusz adó kulccsal.
Így tényleg jobban járna a mostani rendszerhez képest (magán az ő rendszerükön belül persze az aránytalanság előjön természetesen.
Hogy a jobb korházak hogy jönnek ki abból, hogy megvágjuk a bevételeit az egészségügynek azt nem tudom.

ZX 2018.04.13. 15:04:37

@GyMasa: Funkcionális analfabéta vagy? Nem azt mondtam, hogy nem az, hanem, hogy nem attól arányos.

"Az adorendszer fo feladata, hogy azzal a mindenkori kormany eloteremtse az orszag mukodtetesehez szukseges osszeget.
Az adorendszernek NEM feladata a szegenyseg ellen kuzdeni.
Arra ott van a szocialis rendszer."

Ahha. És a szociális rendszerbe a pénz meg csak úgy termetődik a semmiből ugye?

Még egy példát írok aztán ha ezt sem érted akkor feladom, menthetetlen vagy.

Van egy szegény, x pénzt keres. Ebből 15% adó, 75% élelmiszer, rezsi, lakhatás, szóval a létfenntartáshoz szükséges dolgok. A maradék 10%-ot költheti szórakozásra miegymásra, de azzal nem fut messzire. Van egy másik ember 10x pénzt keres. Ebből 15% elmegy adóra, 7,5% -na jó legyen 10% hiszen minőségibb cuccokat vesz - elmegy létfenntartásra, és még ott van neki 75% amit arra költ amire akar (ami így is a szegény ember teljes keresetének 7,5x-e). Na a progresszív adózás erre terjed ki, mondván legfeljebb 3 maldív-szgk-i nayaralás helyett legfeljebb 2-re mész el, a Ferrari helyett meg vegyél egy Porschet, te még így is megteheted, hogy magándokihoz mész, de legalább a szegényekre se szakad rá a közkórház plafonja.

GyMasa 2018.04.13. 15:07:51

@odod94:
...hanem hogy a nyugdíj és egészségügyi járulék csökkentése 950k-ig kiegyenlíti azt hogy megvágnak plusz adó kulccsal. ..
De akkor meg mi a tokom ertelme lenne neki?
Ha nem lenne tobb az allami bevetel, akkor csak tulbonyolitjak a rendszert...

WildBear 2018.04.13. 15:08:34

ZX:
"Van egy szegény, x pénzt keres. Ebből 15% adó, 75% élelmiszer, rezsi, lakhatás, szóval a létfenntartáshoz szükséges dolgok. A maradék 10%-ot költheti szórakozásra miegymásra, de azzal nem fut messzire. Van egy másik ember 10x pénzt keres."

A 10x annyi keresetből 10x annyit adózik, miközben nem vesz el 10x annyit a közösből; szerintem ebben benne van bőven a társadalmi szolidaritás.

Ha a "szegény" 10x annyit szeretne keresni, akkor tanuljon, képezze magát, stb. Nem tudjuk mesterségesen, csak az adózással hozzásegíteni.

"Na a progresszív adózás erre terjed ki, mondván legfeljebb 3 maldív-szgk-i nayaralás helyett legfeljebb 2-re mész el, a Ferrari helyett meg vegyél egy Porschet"

Te milyen havi brutto jövedelemnél húznád meg a határt?
Mert erős túlzás, amiket leírtál.

odod94 2018.04.13. 15:12:03

@GyMasa: Pontosan. Az egész úgy parasztvakítas ahogy van.

odod94 2018.04.13. 15:15:05

@WildBear: Aki itthon megkeresi a német minimálbért az Porschéval jár és szégyelje magát mert miatta éheznek a borsodi cigánysoron.

5perc 2018.04.13. 15:17:15

"a keresők közel kétharmados többsége igenis jól járt az egykulcsos adórendszer bevezetésével. Van aki sokkel"
SokkEl azért nem. Ha mellétesszük a tb-plafon párhuzamos eltörlését, akkor kifejezett rábaszás volt.

BéLóg 2018.04.13. 15:22:12

@chrisred: Inkább mint a moslékodat.

GyMasa 2018.04.13. 15:24:58

@ZX:
... Funkcionális analfabéta vagy?...
Egyre erosebb agyanum, hoyg te vagy az.
...Nem azt mondtam, hogy nem az, hanem, hogy nem attól arányos...
Teljsesn mindegy, hogy mit mondtal.
Egy progressziv adorendszer nem aranyos adorendszer, mert nem tudsz egy aranyszamot hozzarendelni a ber/levont ado ertekehez.
Ezt egy egykulcsos adoval megteheted.
..Ahha...
Bizony!
...És a szociális rendszerbe a pénz meg csak úgy termetődik a semmiből ugye?..
Nem, a semmibol, az is resze az allam mukodesenek!
Csak kurvara nem mindegy, hogy csak a _VALOBAN_ raszorulokat segited ki celzott segelyekkel, vagy automatikusan ("Listen and belive") Mindenkinek odaadod, aki azt allitja magarol.
Tudod, hogy az emberek neha hazudnak is?
...Még egy példát írok aztán ha ezt sem érted akkor feladom, menthetetlen vagy....
Miert erzem azt, hogy rossz pelda lesz?
...Van egy szegény, x pénzt keres....
Es, ez a "szegeny" mit tesz annakl erdekeben, hogy javitson a SAJAT helyzeten?
Miert azoktol varja, a helyzetenek a jobbra fordulasat, akik mondjuk mar tettek azert.
(pl. naponta 12+ orat dolgoznak felelossegteljes pozicioban, ahol egy-egy hibajuk EUR tizezres kart okoz? )
...Ebből 15% adó,... de azzal nem fut messzire...
Es, mi akadalyozza abban, hogy tobbet keressen?
..Van egy másik ember 10x pénzt keres...
Na, latom, maris kezdodik!
...Ebből 15%.. és még ott van neki 75% amit arra költ amire akar...
ES,
Ekozben befizetett 10x annyi szja-t (csak, hogy szemleltessem is: 100k HUF eseten 15k szja, 1MHUF eseten 150k szja), mint a "szegeny".
...(ami így is a szegény ember teljes keresetének 7,5x-e)....
Arrol persze egeszen nagyvonaluan elfeledkezel, hoyg mit tesz a "gazdag" a 10x fizetesert, meg mit tesz a "szegeny" az 1x fizetesert...
Pedig ez is elegge fontos am az elert fizetes szempontjabol!
...Na a progresszív adózás erre terjed ki,...
Nem, a progressziv adozas csak elveszi az ambiciozusabb emberektol a tobblet keresetuk egy reszet, es odaadja masoknak.
... mondván legfeljebb 3 maldív-szgk-i nayaralás helyett legfeljebb 2-re mész el, a Ferrari helyett meg vegyél egy Porschet, te még így is megteheted, hogy magándokihoz mész, de legalább a szegényekre se szakad rá a közkórház plafonja...
Hagyjal mar a demagog szar dumaddal!
Hol vesz AKRAKI Porschet meg Ferrarit, meg jar a Mladiv szigetekre nyaralni havi brutto 300k-bol, te nagyon ideologiailag tulkepzett!!!
Te hol elsz??
De tuod, van am egy igazan jo kis otletem neked is, hogyha szemely szerint kevesnek talalod, az altalad befizetett adot, es tobbet szeretnel tenni a "szegenyek" sorsanak jobbra forditasaert:
Ugy hivjak, hogy "jotekonykodas".
Tehat, ha ugy erzed, hogy te az 1MHUF-os fizetesedbol a 150k helyett mondjuk akar 400k-t is feleslegesnek erzel, akkor elmesz, keresel magadnak egy szimpatikus ugyet, es minden honapban atutalod a 250kHUF-t a szamlajukra.
Problem solved!
- Ugyanannyival kevesebbet keresel, mintha progressziv adozas lenne,
- TE dontod el, hogy mire koltod a SAJAT penzedet,
- Es az allam sem tudja ellopni.
- Es befejezed vegre a masok zsebeben turkalast.
Tiszta Win-win helyzet!
Ha Bill Gatesnek mukodik a dolog, akkor neked sem fog problemat okozni, ugy erzem.

ArriMedes 2018.04.13. 15:27:46

nyilván nem hülyeség, de egyrészt antikapitalizmus nem igazán van, az a kommunizmus/anarchoszocializmus, stb. a hardcore piacbarátságért meg nem lelkesedik a többség, neokon nem lehet az ellenzék

egykulcsos---na jó, nehogy már erre akarjuk fogni az ellenzéki vereséget.
balosok amúgy is progresszív adó pártiak, sőt, tkp, minden épeszű rendszer progresszív mert adómentes sáv+1 kulcs, vagy 1 szimbolikus kulcs a nagyon alacsony, 1 rendes kulcs a többi jövedelemre

chrisred 2018.04.13. 15:29:24

@GyMasa: Éppen ellenkezőleg, az arányos közteherviselés elvét sérti, ha a jövedelem létfenntartásra fordítandó része és felhalmozási, megtakarítási része ugyanolyan arányban adózik. Az előzőt ugyanis alkotmányos alapjogok biztosítják.

BéLóg 2018.04.13. 15:33:39

@werinter:
1. Hülye. magyarországon, ahol MILLIÓKNAK van eltitkolt jövedelme, az egykulcsos adó és a magas csúcsáfa a legfantasztikusabb találmány. Én kétszer annyit dolgozva kétszer annyi pénzt kapok, míg a régi rendszerben, ahol volt hogy 300-320 órát is lenyomtam, simán bevettek a mocskos kommunisták a 32%-os GAZDAGOK szja-jába, sőt b+ rámvágtak 4% SZOLIDARITÁSI adót.
Aki egy nap 1270 Ft-ot ad ki, az mindössze 270 Ft áfát fizet és ennyiből (egy doboz cigi) -- lécci nézz a neten fotókat rendes értelmes és jó kaját vehetsz, sajttal, kenyérrel, parizerrel, tejjel. Én meg, aki napi 12700 Ft-ot adok ki, én TÍZSZER annyi áfát fizetek, te hülye.
Miközben áfát nem lehet elkerülni, parizert még a fizetés és járulékcsalók is vesznek. Ezt az adót nem kell kiróni, nem lehet elkerülni, nem kell ellenőrizni ennél jobb a világon nincs.
2. most el kéne döntened, CO2 vagy atom. Más nincs. Nem lehet Alföldre vízerőművet és szélmentes helyre ventillátort építeni, stb.
Németország atomáramot vesz a csehektől meg a franciáktól és a CO2 kibocsátása NŐTT, mióta leállította az atomot, és náluk a legdrágább az energia az EU-ban. barmok!
3. Te hülye, hát ha én át akarok menni a szomszédodhoz, lerombolhatom a kerítésed, megehetem a kerted gyümölcsét, összeszarhatom a gyepedet és megb+hatom a feleséged?
NEM akarok nálad maradni, csak úgy megyek, mint a sáskahad.
Eleve, megmondanád nekem, mi hatalmaz fel arra, hogy a szomszédhoz ÉPPEN RAJTAD keresztül menjek? jogom volna rá, vagy mi?
Ha ÉN eu állampolgár kimegyek a reptérre, a seggembe is szondát dugnak, ezek meg ebolás, sárgalázas, aidses meg maláriás vidékről besétálnak a kertedbe és hepatitiszes szart raknak a közepére, uramirgallmazz, megcsinálom a lakásoddal, csak mond meg, hol laksz!

chrisred 2018.04.13. 15:34:14

@WildBear: Egyáltalán nem, a létminimum számításának szabályai objektív alapokon nyugszanak.
Hogy az ADÓZOTT jövedelmet mire költöd, tényleg csak rajtad múlik.

ZX 2018.04.13. 15:34:38

@WildBear: "A 10x annyi keresetből 10x annyit adózik, miközben nem vesz el 10x annyit a közösből; szerintem ebben benne van bőven a társadalmi szolidaritás."

Nézhetjük így is, meg nézhetjük úgy is, hogy arányaiban többet is tud vállalni.

"Ha a "szegény" 10x annyit szeretne keresni, akkor tanuljon, képezze magát, stb"
Mert ugye az csak így megy ilyen egyszerűen ugye? Szerintem menj ki egy mélyszegénységben élő családhoz és kérdezd meg miért nem tanultak többet?

"Te milyen havi brutto jövedelemnél húznád meg a határt?"

Na ez látod egy jó kérdés. Szerintem bruttó 7-800 ezer felett lehetne egy 5%-os kulcsot létrehozni, majd bruttó 3-4 millió felett 7-8% adókulcs. Nem hiszem, hogy ebbe belehalna bárki is akit érint. De ez az én személyes véleményem.

GyMasa 2018.04.13. 15:35:29

@chrisred:
Ja, es az semennyiben nem serti az "arányos közteherviselés"-t, ha valaki mondjuk NULLA HUF-tal jarul hozza az allam mukodesenek a koltsegehez?
Tudod, mindenkihez kimennek a mentok, a tuzoltok...
Fuggetlenul attol, hogy az illeto nulla HUF, vagy 1 MHUF havi adot fizet be a kasszaba.

zokogjatok 2018.04.13. 15:35:54

@ZX: "5% adó, 75% élelmiszer, rezsi, lakhatás,"

szerencsére pont az élelmiszeren kicsi az áfa

"és még ott van neki 75% amit arra költ amire akar"

amiben benne van az áfa, tehát többet adózik

ZX 2018.04.13. 15:37:53

@GyMasa: Te tényleg menthetetlen vagy.

chrisred 2018.04.13. 15:38:08

@GyMasa: Amennyiben a teherbíróképessége is nulla, akkor nem sérti.

WildBear 2018.04.13. 15:38:40

ZX:
"Nézhetjük így is, meg nézhetjük úgy is, hogy arányaiban többet is tud vállalni."

Arányaiban többet is adózik!
(10x jövedelem --> 10x adó)
Te aránytalanul többet akarsz.

"Szerintem menj ki egy mélyszegénységben élő családhoz és kérdezd meg miért nem tanultak többet?"

Biztosan meglesz rá kifogásuk. Teljesen mindegy; az adózással nem tudod őket kiemelni a mélyszegénységből.

"Szerintem bruttó 7-800 ezer felett lehetne egy 5%-os kulcsot létrehozni"

5%??
És alatta mennyi lenne?
Nem +5%-ra gondoltál?

"majd bruttó 3-4 millió felett 7-8% adókulcs."

Hányan keresnek bevallottan 3-4M felett?
Szerintem felesleges ez a kulcs, olyan kevés embert érint.

GyMasa 2018.04.13. 15:49:15

@chrisred:
..Éppen ellenkezőleg, az arányos közteherviselés elvét sérti, ...
Nincs olyan, hogy "aranyos kozteherviseles"...
" Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) 40. cikk :
A közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályait a közös szükségletek kielégítéséhez való kiszámítható hozzájárulás és az időskori létbiztonság érdekében sarkalatos törvény határozza meg."
...ha a jövedelem létfenntartásra fordítandó része és felhalmozási, megtakarítási része ugyanolyan arányban adózik...
Es, hol van meghuzva ez a hatar?
...Az előzőt ugyanis alkotmányos alapjogok biztosítják...
Hol?
A fenti idezeten kivul az alkotmanyban a "kozteherviseles" szo nem szerepel tobbszor.

ZX 2018.04.13. 15:50:00

@WildBear: "Biztosan meglesz rá kifogásuk. Teljesen mindegy; az adózással nem tudod őket kiemelni a mélyszegénységből."

Ebben az egy mondatodban tökéletesen benne van a magyar mentalitás: nekem legyen meg minden, a többiek meg dögöljenek meg.

A "rothadó nyugat" meg jól elvan a progresszív adózással.

GyMasa 2018.04.13. 15:52:11

@ZX:
Brillians erveles!
Mi van, elfogytak az "erveid"?

chrisred 2018.04.13. 15:52:52

@GyMasa: Olyan van, hogy "arányos közteherviselés elve". Nézz utána nyugodtan. Az alaptörvényben nem a közteherviselés elvéről vanszó, hanem magáról a közteherviselésről.

felső határ nincs 2018.04.13. 15:56:06

@ZX: A rothado nyugaton 30 eve nem valtoztak a berek.

Mi ezt nem szeretnenk, es azt se h a sokkulcsos miatt a kepzettebbek elmennyenek nyugatra igy minden mas fejlodo orszaggal egyutt az 1kulcsosaat szeretjuk.

Akiket az egykulcsos sujt huzzanak el nyugatra mindenkinek jobb lesz ugy.

WildBear 2018.04.13. 15:56:50

"Ebben az egy mondatodban tökéletesen benne van a magyar mentalitás: nekem legyen meg minden, a többiek meg dögöljenek meg. "

Gratulálok, látom elfogytak az érvek, ilyenkor jön a személyeskedés.
A mélyszegénységben élőkön nem segít semmilyen adókulcs. Nekik munka (+képzés) kell.
Viszont ezt a többiek adójából lehet biztosítani.
Ha a jobban keresőket elüldözöd a progresszív adóddal (akár külföldre, akár csak más formában fogják felvenni a jövedelmüket) akkor semmilyen segélyt, munkát, képzést nem tudsz adni a szegényeidnek.

GyMasa 2018.04.13. 15:57:38

@ZX:
..A "rothadó nyugat" meg jól elvan a progresszív adózással...
A "rothado nyugaton" nem az atlagos berre basszak ra a maximalis adokulcsot!
Nezd meg az LMP "javaslatat"!
Majd, ha lesz egy ertelmes politikai formacio, aki kepes lesz kialakitani egy ertelmes progressziv adorendszert (ami ondjuk raadasul figyelembe veszi pl. a csaladodoat is, hogy amegkeresett penzedbol nemcsak egy garzon alberletet kell fizetned, meg a napi romkocsmazast, hanem 3-4 gyereket nevelni egy haztartasbeli feleseggel.), ami nem bunteti az atlagos embert, akkor majd vissza lehet terni ra.

GyMasa 2018.04.13. 15:58:58

@chrisred:
OK, akkor kuldjel mar vegre egy linket ra, mert a google-n szinte semmit nem talaltam rajta.
Amit meg igen, az is azt mondja, hogy a progressziv adozas az NEM aranyos kozteherviseles.

felső határ nincs 2018.04.13. 16:01:43

@chrisred: Az aranyos kozteherviseles nem igazsagos, csak az egyenlo kozteherviseles.

havi 100ezer sarc a homlesszeknek, munkanelkulieknek es az igazgatoknak is, mindenki fizessen ugyanazert, ugyanannyit

VT Man 2018.04.13. 16:02:48

@ZX:
"Ebben az egy mondatodban tökéletesen benne van a magyar mentalitás: nekem legyen meg minden, a többiek meg dögöljenek meg. "

Az egykulcsos adorendszerrel ha valaki keres brutto egymilliot, akkor havonta befizet (o es a munkaadoja) 545 000 Ft TB-t es SZJA-t, es marad neki netto 665 000 Forint.

En annak, aki 545 ezer Forint adot fizet havonta, csak koszonetet mondanek, nem pedig adot emelnek, nem pedig addig piszkalnam, amig at nem megy fekete zonaba, vagy kulfoldre.

Ha osszehasonlitod, aki brutto 100 000 Forintot keres, az 54 500 Forintot fizet be havonta az allamkasszaba (munkaltatoi befizetesekkel egyutt).

Mondjuk ezt roppant egyszeru volt kiszamolni, hiszen linearis az adozas, azaz aki tizszer annyit keres, az tizszer annyit is fizet be.

ZX 2018.04.13. 16:06:23

@GyMasa: Remek. Leírtam, hogy én hogy képzelem el a dolgot, erre jöttök, hogy alig van annyi jövedelme bárkinek, most meg azzal jöttök, hogy nem az átlagbérre rakják rá nyugaton a maximális adókulcsot. Az a lényeg, hogy az élő fába is belekössetek.

chrisred 2018.04.13. 16:06:31

@felső határ nincs: Az adórendszernek nem feladata, hogy valamilyen valós vagy vélt elv alapján igazságot tegyen az adóalanyok között.

VT Man 2018.04.13. 16:06:57

@WildBear:
"A 10x annyi keresetből 10x annyit adózik, miközben nem vesz el 10x annyit a közösből; szerintem ebben benne van bőven a társadalmi szolidaritás."

Igy van!

Ha egy gyereknek az allami iskola havi 20 ezer Forintba kerul az allamnak, akkor ott tartunk, hogy a szegeny ember adozott 54 ezer Forintot, es abbol kapta tobbek kozott a gyerekenek a 20 ezer Forint erteku oktatast.
A gazdag ember meg adozott 540 ezer Forintot, es abbol kapott 20 ezer Forint erteku oktatast.

Most akkor ki jart jobban?

chrisred 2018.04.13. 16:10:12

@VT Man: Szerintem az oktatást a két gyerek kapta, akik minden bizonnyal eddig nulla forintot fizettek be az államkasszába.

GyMasa 2018.04.13. 16:11:37

@chrisred:
Hat, ez a link nem azt tamasztja ala, amit eddig irtal (arrol mar nem is beszelve, hoyg ez nem egy definicio, csak magyarazza a dolgokat.):
"arányos közteherviselés elve, ami azt jelenti, hogy az adóterheket a fizetésükre kötelezettek között fizetőképességükkel (teherbíró képességükkel) arányosan kell elosztani"
Itt egy szoval sem szerepel az, hogy kotelezo lenne nullas kulcsot hasznalni.
Ezt a kitetelt az egykulcsos ado is teljesiti.

ZX 2018.04.13. 16:14:04

@VT Man: Valóban egykulcsnál ha 10x annyit keres 10x annyit adózik, de a diszkrecionális jövedelme is sokkal több, amiből ha még elveszünk egy picit akkor is majdnem több marad mint az átlag jövedelműnek a TELJES, ADÓZATLAN fizetése. Mit nem lehet ezen érteni? Ha többed van akkor vállalj többet is, és még így is több marad neked. Máshol működik. Itt nem mert, a nagy keresztényi szeretet jegyében mindenki szarik mindenkire.

fátum 2018.04.13. 16:15:35

+2: Gyurcsány
+3: MSZP
+4: Jobbik

GyMasa 2018.04.13. 16:16:14

@ZX:
..Remek...
SZerintem is!
...Leírtam, hogy én hogy képzelem el a dolgot,...
En pedig leirtam, hogy miben latod rosszul a dolgokat.
Erre, ahelyett, hogy ertelmezted volna, ami le van irva, funkcionalis analfabetanak neveztel, es folytattad a magas lorol torteno eszosztast.
...erre jöttök,...
Mire fol a tobbes szam?
Ha nekem valaszolsz MASOKNAK, akkor legalabb vedd mar a faradtsagot, hogy kulon megemlited azokat, akiknek a valaszod szolt, OK?
...hogy alig van annyi jövedelme bárkinek,...
En ilyet nem mondtam.
... most meg azzal jöttök, hogy nem az átlagbérre rakják rá nyugaton a maximális adókulcsot...
Tul koran kezdtel el szittyozni?
Semmi ilyet nem irtam le, szoval nem tudom, honnan veszed ezeket...
... Az a lényeg, hogy az élő fába is belekössetek...
Engem kisse zavar az a fajta esz-osztas, amit itt produkalsz.
Mert, ha mar az "elo faba belekotes"-nel tartunk,a kor eppen te magad csinalod ezt...

ZX 2018.04.13. 16:16:44

@GyMasa: De a lényeg ott van, hogy ha több a zseton akkor többet kell vállalnod, mert nem a létfenntartásra szánt pénzedből fizetsz többet, hanem a szabadon elkölthetőből. EZ az arányos közteherviselés.

GyMasa 2018.04.13. 16:16:52

@chrisred:
...Az adórendszernek nem feladata, hogy valamilyen valós vagy vélt elv alapján igazságot tegyen az adóalanyok között...
Akkor miert akarod arra hasznalni egy nullas kulccsal?

chrisred 2018.04.13. 16:16:54

@GyMasa: Dehogynem. Az egykulcsos adó a megszerzett jövedelemre, és nem a fizetőképességre koncentrál.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.04.13. 16:17:29

@contractor: jaja, télen áram nélkül az kb azt jelenti, hogy akinek gázfűtése van elektromos vezérléssel, annak be fog fagyni a valaga. A konvektorosokat ez ugyan nem érinti, de azzal a többség nem lesz boldog. Ha nincs fűtés, akkor mondjuk -25oC körül néhány óra alatt rendesen lehűlnek a kevésbé szigetelt külső falak, és akinek olyan falban mennek a vízvezetékek, az még azt is beszívhatja hogy azok rendesen szétfagynak...

Amúgy nem igazán szokták vastagon kiemelni a napelemes cégek, de a hálózatra táplálós rendszerek egyik érzékeny pontja az, ha a hálózatban áramszünet van, akkor az inverter letilt, hiába termel a napelem, a lakásban nem lesz villany.

Igazából az atomenergiának az az egyik nagy előnye, hogy a fűtőelemeket lehet készletezni, míg jelenleg a nap és szélenergiát nemigazán. Majd eccer, ha lesznek kibasznagy akkufarmok talán, de egyelőre nincsenek.

chrisred 2018.04.13. 16:18:32

@GyMasa: Ez nálam szóba sem került, hiszen nem differenciálnék a különböző adóalanyok között, mindenkinek lenne nulla adókulcsos jövedelme.

GyMasa 2018.04.13. 16:19:55

@ZX:
..De a lényeg ott van, hogy ha több a zseton akkor többet kell vállalnod, mert nem a létfenntartásra szánt pénzedből fizetsz többet, hanem a szabadon elkölthetőből. EZ az arányos közteherviselés...
Es, hanyszor kell leirni azt, hogy ezt az egykulcsos ado teljesiti a progressziv pedig nem (a nullas also kulcsos progressziva ado pedig meg a "kozteherviseles" reszet is serti a rendszernek)?
Adam Smith sem irt semmi olyat, hogy barkinek is nullas kulccsal kellene adozni.

VT Man 2018.04.13. 16:21:48

@ZX:
"Valóban egykulcsnál ha 10x annyit keres 10x annyit adózik, de a diszkrecionális jövedelme is sokkal több, amiből ha még elveszünk egy picit akkor is majdnem több marad mint az átlag jövedelműnek a TELJES, ADÓZATLAN fizetése."

Es?
Kommunizmust szeretnel, ahol a fizetesek azonosak?

Lehet, hogy megvan az oka, hogy miert keres annyit.

Lehet, hogy egy orvos azert keres sokat (na nem magyarorszagon), mert 8 evet tanult es jol vegzi a munkajat?

chrisred 2018.04.13. 16:22:10

@GyMasa: "Adam Smith sem irt semmi olyat, hogy barkinek is nullas kulccsal kellene adozni. "

De az ellenkezőjét se, úgyhogy ez semmire se jó érv.

VT Man 2018.04.13. 16:23:35

@GyMasa:
"..De a lényeg ott van, hogy ha több a zseton akkor többet kell vállalnod, mert nem a létfenntartásra szánt pénzedből fizetsz többet, hanem a szabadon elkölthetőből."

Lehet, hogy a szegeny ember egy panelben lakik, ami havi 50 ezer Forint, mig a gazdagabb egy belvarosi lakasban, ami havi 200 ezer Forint.

Milyen alapon mondod azt, hogy a gazdagabbnak is 50 ezer Forintos panelben kellene laknia? Hiszen te ahhoz mered a "szabadon elkoltheto penzt".

Ha a szegenynek nincs autoja, de a gazdagnak van egy kozepkategorias autoja, aminek a fenntartasa havi 50 ezer Forint, akkor azt levonod a "szabadon elkoltheto penzbol"??

GyMasa 2018.04.13. 16:24:19

@chrisred:
...Dehogynem. Az egykulcsos adó a megszerzett jövedelemre, és nem a fizetőképességre koncentrál...
Es, aranyos?
igen.
Fizeti mindenki?
Igen.
Akkor mi a baj vele?

chrisred 2018.04.13. 16:24:51

@VT Man: "Lehet, hogy egy orvos azert keres sokat (na nem magyarorszagon), mert 8 evet tanult es jol vegzi a munkajat?"

Vagy azért keres többet (Magyarországon), mint az ugyanannyit tanult és ugyanúgy dolgozó kollégái, mert együtt sörözik az igazgatóval?

jajdehülyevagyok 2018.04.13. 16:25:05

Az antikapitalizmus hívószó sokaknál, de nem mindegy ki alkalmazza.
+2 pont a stadion/Mészáros/Tiborcz. józan gondolkodású emberek tudják, hogy bárki kerül hatalomra, meglesz az embere erre a pizícióra, ahogy korábban is volt.
+3 az a párt, s az ellenzék többségében olyan, amelyik kampányában azon lovagol, hogy a Fidesznek mekkora konc jut, annak az a legfontosabb, nem a választók.

ZX 2018.04.13. 16:25:07

@VT Man: Senki nem akar azonos bért. Én csak túlzásnak találom azt a fajta aránytalanságot ami ma a világban tapasztalható.

@GyMasa: Kezd erősen izzadságszagú lenni az az erőlködés amivel nem akarod érteni amit leírtam.

GyMasa 2018.04.13. 16:26:23

@chrisred:
..Ez nálam szóba sem került, hiszen nem differenciálnék a különböző adóalanyok között, mindenkinek lenne nulla adókulcsos jövedelme...
ad1., Akkor most lenne nullas kulcs vagy nem?
Mert ugye az elobb azt mondtad, hogy nem lenne nullas kulcs.
ad2., Aki viszont teljesen a nullas kulcs ala esik, az kivonja magat a kozteherviseles alol.
Tehat ez a rendszer nem felel meg az elvarasoknak.

chrisred 2018.04.13. 16:26:37

@GyMasa: A jövedelemmel és nem a fizetőképességgel arányos.

GyMasa 2018.04.13. 16:28:24

@chrisred:
...De az ellenkezőjét se, úgyhogy ez semmire se jó érv...
Ember!
TE kuldted ezt a linket, es akkor ha megcafolom a sajat allitasodat, a sajat magad altal kuldott linkkel, akkor ez van?
Ez azert kemeny...

GyMasa 2018.04.13. 16:29:12

@VT Man:
Szerintem ez felrement...

chrisred 2018.04.13. 16:29:42

@GyMasa: Hol mondtam, hogy ne legyen nullás adókulcs?

Akinek a jövedelme teljes egészében a nullás adókulcs alá esik, ha a kulcs mértékét jól alkalmazzák, a jövedelmét teljes egészében létfenntartásra kell fordítania, ezért nem fizetőképes.

WildBear 2018.04.13. 16:30:49

ZX:
" Valóban egykulcsnál ha 10x annyit keres 10x annyit adózik, de a diszkrecionális jövedelme is sokkal több, amiből ha még elveszünk egy picit"

Nem, abból nem veszünk el sem picit, sem sokat, az már az ő adózott jövedelme.
A szomszédomnak van 10M Ft-ja, mi lenne ha elvennék belőle "egy picit"? Mondjuk 100e-et! Hiszen az csak 1%-a a vagyonának..!

"Ha többed van akkor vállalj többet is, és még így is több marad neked. "

Így is többet "vállal", akinek több "van".
Mellesleg nem "több van" neki, hanem a munkájával, szaktudásával, stb. több fizetést kap.

chrisred 2018.04.13. 16:32:14

@GyMasa: Nem cáfoltál semmit, állítottál valamit Adam Smith-ről, egészen pontosan azt állítottad, hogy ő valamit nem állított. Szóval ha szerinted küldök egy linket, minden, amit abban a linkben nem találsz, téged igazol?

GyMasa 2018.04.13. 16:33:21

@ZX:
...Kezd erősen izzadságszagú lenni az az erőlködés amivel nem akarod érteni amit leírtam...
Nekem meg kezd erosen idegesito lenni az ideologiai alapu okoskodasod.
Meg egyszer:
Ma, Magyarorszagon egykulcsos adorendszer van. (Ha a fejed tetejere allsz, akkor is)
A Minimalber 2010 ota 78500 HUF-rol 138000 HUF-ra nott, tehat meg azoknak is joval tobb a havi keresete, akik azelott nulla szja-t fizettek, de most kell nekik.
Az adorendszer NEM a szegenyseg elleni harc eszkoze.
Es, igen, nagyon jol ertem, amit mondani akarsz, csak a mondnadod nem allja ki az alapveto logikai szabalyokat.
Ezen felul meg egyszer:
Aki akar jotekonykodhat a kotzelezoen fizetheto adojan felul is, felso hatar nelkul.

chrisred 2018.04.13. 16:33:45

@WildBear: "Mellesleg nem "több van" neki, hanem a munkájával, szaktudásával, stb. több fizetést kap. "

Nem bizonyítható vélelem.

GyMasa 2018.04.13. 16:38:36

@chrisred:
...A jövedelemmel és nem a fizetőképességgel arányos...
Igen, mert a jovedelem egy egzakt szam, a "fizetokepesseg" pedig valami szubjektiv dolog.
Tobben kertunk mar tobbeteket, hogy definialjatok mar erre barmilyen osszeget, de eddig meg senkinek nem sikerult ezt megtennie, csak vitatkozni itt...
Nem tudom, ezen mit nem lehet meg mindig megerteni?

Alick 2018.04.13. 16:39:56

@GyMasa: "a civilizalt vilag tulnyomo reszenek megfelelnek a 4 evenkenti valasztasok...."

Trump-menü :))

Egyébként nem szeretnék olyan alkalmazottat felvenni (vagy partnerrel szerződést kötni), akit csak négyévente tudok elszámoltatni.

GyMasa 2018.04.13. 16:41:34

@chrisred:
...Hol mondtam, hogy ne legyen nullás adókulcs?...
Es, en hol kertelek, hogy legyen?
Epp azt mondom, hogy ne legyen nullas kulcs, mert az serti a kozteherviseles "koz-" jelleget.
...Akinek a jövedelme teljes egészében a nullás adókulcs alá esik, ha a kulcs mértékét jól alkalmazzák, a jövedelmét teljes egészében létfenntartásra kell fordítania, ezért nem fizetőképes...
Viszont akkor nem teljesiti a kozteherviseles ra eso reszet!
Es, ismet megemlitem, ahogy te is megtetted, tehat, ebben egyetertunk, hogy a szemelyi jovedelemado rendszernek NEM feladata a szegenyseg elleni jkuzdelem.
Arra valo a szocialis rendszer.
Tehat ismet nem jo az otlet.

WildBear 2018.04.13. 16:47:26

crisred: "Nem bizonyítható vélelem. "

Amíg nem bizonyítod az ELLENKEZŐJÉT, addig az az alap, hogy jogosan magasabb a fizetése (=piacgazdaságban többet ér a tudása).

ZX 2018.04.13. 16:47:51

@WildBear: Nem, nem vállal többet. Ő is csak 15%-ot vállal, mint bárki más. Abszolút értékben lehet, hogy több, de a jövedelem nagyságához mérten akkor is csak ugyanannyi, hiszen tudna akár +5%-ot is vállalni, nem az élete múlik rajt, hanem az, hogy a szabadon elkölthető jövedelmének aránya csökken 5%-al. Abszolút számokban mérve még így is nagyságrendekkel több marad a zsebében.

"Mellesleg nem "több van" neki, hanem a munkájával, szaktudásával, stb. több fizetést kap."
Amit valakik valamilyen módon lehetővé tettek számára. És lehet azok a valakik alig a töredékét keresik. Nem kell ugyanannyit keressenek, csak egy kicsit igazságosabb elosztás kellene.

@GyMasa: "Aki akar jotekonykodhat a kotzelezoen fizetheto adojan felul is, felso hatar nelkul." Magyarországon? Te vagy rá az élő példa, hogy még egy Forintról is milyen kínkeservesen mond le bárki.

GyMasa 2018.04.13. 16:51:46

@chrisred:
...Nem cáfoltál semmit, állítottál valamit Adam Smith-ről, egészen pontosan azt állítottad, hogy ő valamit nem állított.
Szóval ha szerinted küldök egy linket, minden, amit abban a linkben nem találsz, téged igazol?...
Komolyan ezt akarod?
Akkor tessek, az idezet pontosan, a te altalad kuldott linkrol:
"Smith négy alapelve az adókra vonatkozóan [forrás: Smith: Vizsgálódás a nemzetek jólétének természetéről és okairól, 1940]:
az állampolgároknak fizetőképességük szerint kell az adóterhet viselniük; (Az állampolgári egyenlőség elvéből az következik, hogy mindenkinek a teher olyan részét kell viselnie, amely fizetőképességének megfelel.)"
Ez a resz azt mondja, hogy MINDENKINEK fizetnie kell.
Ez ugye a kozteherviseles alapvetese!
Azert lett bevezetve a kozteherviseles anno, mert azelott a nemeseknek nem kellett adot fizetniuk, csak a jobbagyoknak.
Most meg olyat szeretnel, hogy a csoroknak ne kelljen adot fizetniuk, (siman csak bemondasra, mert a nullas kulccsal pontosan ezt ered el). Ez szamomra kifejezetten a "lo masik oldala" esete.
...az adónak határozottnak kell lennie; (Nagysága felett kevéssé merülhessenek fel kételyek és az adózó tudja, hogy mit kell fizetnie. Az adózás körül annál kevesebb vita merülhet fel, minél pontosabban következik a jogszabályokból, hogy az adózónak mi az adókötelezettsége.)..
Ezt apontot is vilagosan teljesiti az egykulcsos ado, ellenben a nagyszeru LMP-s javaslanal fogalmam sincs rola, hogy mennyit kell egy adott osszeg utan fizetni, ha nem eppen azt a 3 osszeget keresed forintra, amirol a peldajuk szolt (de azt tudjuk, hogy egy pontatlan ora is pontos naponta 2x).
...az adózó olyan időben...
Ez most a mi szempontunkbol nem lenyeges pont.
....az adózóknak a legkisebb mértékben kelljen többet fizetniük, mint azt az összeget, amellyel a kincstár az adó révén bevételhez jut. (Az adózást úgy kell megszervezni, hogy az az államnak a lehető legkevesebbe kerüljön, vagyis az adók könnyen kivethetők legyenek.)...
Ezt is az egykulcsos ado teljesiti jobban.

chrisred 2018.04.13. 16:53:23

@WildBear: Tévedés. Ez egy állítás, amit bizonyítani kell. Ha valakinek magas a jövedelme, csak annyit bizonyít, hogy jól értékesítette a munkaerejét. Nem azt, hogy értékes.

GyMasa 2018.04.13. 16:53:44

@Alick:
...Egyébként nem szeretnék olyan alkalmazottat felvenni (vagy partnerrel szerződést kötni), akit csak négyévente tudok elszámoltatni....
Megint rossz pelda.
Ne hasonlits mar egy vallakozast egy orszaghoz...
Azon felul pedig nem csak 4 evente lehet elszamoltatni. SIman megbukhat egy kormany valasztas elott is.
(az mar egy masik kerdes, hogy allamferfi-e a kormanyfo, es lemond, vagy egy olyan csicska, mint fleto)

GyMasa 2018.04.13. 16:56:42

@WildBear:
...Amíg nem bizonyítod az ELLENKEZŐJÉT, addig az az alap, hogy jogosan magasabb a fizetése (=piacgazdaságban többet ér a tudása)...
Es, mellesleg a szja szempontjabol meg teljesen irrelevans, hoyg MIERT magasabb a fizetese.

GyMasa 2018.04.13. 16:58:58

@ZX:
..."Aki akar jotekonykodhat a kotzelezoen fizetheto adojan felul is, felso hatar nelkul." Magyarországon?...
Barhol. Nincs helyhez kotve.
...Te vagy rá az élő példa, hogy még egy Forintról is milyen kínkeservesen mond le bárki...
Mert te aztan olyan jol ismersz engem, ugye?
Szanalmas, hogy csak a szemelyeskedes maradt nekedd az erveles helyett.

GyMasa 2018.04.13. 17:00:25

@chrisred:
...Tévedés. Ez egy állítás, amit bizonyítani kell. Ha valakinek magas a jövedelme, csak annyit bizonyít, hogy jól értékesítette a munkaerejét. Nem azt, hogy értékes...
Meg egyszer:
Az, hogy miert magas valakinek a jovedelme, az szja fizetes szempontjabol irrelevans.
Az egy masik megbeszeles temaja lehet.

chrisred 2018.04.13. 17:02:46

@GyMasa: Mindenkinek olyan részt kell vállalnia, ami a fizetőképességének megfelel - nem azt jelenti, hogy mindenkinek fizetnie kell adót.

A legkevésbé sem állítottam, hogy a csóróknak ne kelljen fizetni adót. Csak azt, hogy mindenki jövedelmének (a kiskeresetűnek meg a milliárdos keresetűnek is) legyen olyan része, ami mentesül az adófizetési kötelezettség alól.

WildBear 2018.04.13. 17:03:41

chrisred:
"Ha valakinek magas a jövedelme, csak annyit bizonyít, hogy jól értékesítette a munkaerejét. "

Teljesen mindegy, így is jó.
Tehát megéri a munkaadónak ennyit fizetni neki. Az már az ő kettőjük dolga (munkaadó + munkavállaló)l, hogy miért.

chrisred 2018.04.13. 17:03:59

@GyMasa: Ebben kivételesen egyetértünk, nem is értem, miért engem akarsz meggyőzni erről.

ZX 2018.04.13. 17:03:59

@GyMasa: Elemezheted szavanként amit mondtam, attól még nem lesz igazad. Attól miért személyeskedés, hogy szembesítelek azzal amit mondtál? Jó, nem mondtad ki nyíltan de ez jön le abból amit írtál.

werinter 2018.04.13. 17:04:30

@0rdas: Öhm, te szerintem értelmileg súlyosan visszamaradott lehetsz. Szerinted kizárólag szélenergia jelenti a tiszta energiaforrást? ÉS honnét veszed, hogy keveset fúj a szél? Ne röhögtessél már!
És nem azt mondom hogy nem kell az atomenergia, hanem, hogy nem kell még több belőle. Magyarul a meglévő erőmű tökéletesen alkalmas alaperőműnek. Az egész ország energiaszükségletének nagyjából 30-40%-át fedezi. Teljesen fölösleges mellé még egy erőmű. Főleg ennyi pénzért. Kiszámolták, 2500 évig kellene fizetni a hitelt amit felvesznek a megvalósítása céljából.
Megújuló energiaforrásokban pedig bővelkedik az ország. És igazad van ez elsősorban NEM a szélenergiát jelenti. Ez kiegészítésnek tökéletes lenne a Kisalföld nagy részén (Ény-Dk irányú szélcsatorna), illetve az Északi-Középhegység bizonyos részein.
A legnagyobb potenciál egyértelműen a geotermikus energiában van. Ez gyakorlatilag az egész ország területén kiválóan elérhető. Leginkább közintézmények ellátására lehetne alkalmas.
További kiegészítő energiaforrást pedig a biomassza jelentene.

A béres dologhoz még pár gondolatot.
Van két személy. Az egyik szakképzett minimálbért kap (bruttó 181 000 Ft) a másik mondjuk br. 400000-et. Tegyük fel mind a kettő egyedülálló, nincs családja, semmilyen adókedvezményre nem jogosult.
AZ első levonások után kézhez kap kb. nettó 120 ezer ft-ot. A második nettó 266 ezret.
Bemennek a boltba megvenni az alapvető élelmiszereket, kifizetik a rezsit, a lakbért, ruhát vesznek maguknak, mindenféle egyéb szükséges alapcikkeket.
Mindkettő ugyanakkora ÁFÁt fizet, holott az egyikük majdnem kétszer annyit kap kézhez. Magyarán a kisebb keresetű ember jobban szív a magas ÁFA miatt, mivel a fogyasztási cikkeket kénytelen ő is megvenni! A második ember is ugyanazokat a cikkeket vásárolja, ugyanannyi ÁFÁ-t fizet a közösbe, de mégis sokkal, aránytalanul jobban jár az egykulcsos adó miatt.

chrisred 2018.04.13. 17:06:12

@WildBear: Így van. Ez egy olyan magánszempont, ami nem tartozik az államra, legalábbis adófizetési szmpontból.

GyMasa 2018.04.13. 17:06:23

@Brendel Mátyás:
...Az elektromos autókat legtöbben a napenergiás tetőről fogják egy házi akkumulátoron keresztül tölteni, te barom!...
Az, gondolom egy cseppet sem zavar, hogy a nap NAPPAL sut, amikor az emberek ( a hetveget kiveve) eppen a muinkahelyukon vannak. (kepzeld, jobbara az autoikkal egyutt).
Szoval, ha nem visz mindenki magaval tobb km hosszabbitot, akkor nehezen megoldhato, amit osszehallucinaltal.
Ja, es nyilvan mindenkinek lesz a haza aran felul meg jo 20 millio HUF-ja, hogy telepitsen otthonra 120kW napelemet, meg eleg Tesla Powerwallt, ugye? Miutan megvette dupla aron az elektromos autojat.
Aki meg panelben, vagy a belvarosban lakik, az meg kulonosen *assza meg!!!
...Ráadásul az elektromos autók maguk is rendelkeznek akkumulátorral,...
Ja, ami eppen nincs a napelem kozeleben, amikor abbol jon kifele a delej.
Micsoda zsenialis otlet!
...és erre igen nagy tárolókapacitás épülhet...
Ja, amit nem tudsz feltolteni, amikor lehetne, szoval nem nagyon tud mit tarolni...
...Mi a fasznak okoskodsz olyanról, amiről fingod nincs?!...
Mi a fasznak okoskodsz olyanról, amiről fingod nincs?!

WildBear 2018.04.13. 17:07:54

ZX:
"Abszolút értékben lehet, hogy több"

Tehát több.

"tudna akár +5%-ot is vállalni, nem az élete múlik rajt,"

Mi ez a baromság, hogy "nem az élete múlik rajt"..?
A telefonon, autón, napszemüvegen sem múlik az életed.

"Abszolút számokban mérve még így is nagyságrendekkel több marad a zsebében."

Mivel nagyságrendekkel többet keres.

"És lehet azok a valakik alig a töredékét keresik."

LEHET. De lehet, hogy nem.

"Nem kell ugyanannyit keressenek, csak egy kicsit igazságosabb elosztás kellene."

Igazságos elosztás, miből? Másnak a jövedelméből?
Rossz hírem van, a kommunizmus megbukott.
De számodra nincs akadály, ha igazságos elosztást szeretnél, miért nem osztod el a fizetésed egy részt pl. az afrikaiak között?

ZX 2018.04.13. 17:13:19

@WildBear: "A telefonon, autón, napszemüvegen sem múlik az életed."

Na hát helyben vagyunk. Lehet, hogy valaki napszemüvegének az ára másnak az életét menti menti meg.

"Mivel nagyságrendekkel többet keres." téééleg? Nem mondod?

"Igazságos elosztás, miből? Másnak a jövedelméből?
Rossz hírem van, a kommunizmus megbukott.
De számodra nincs akadály, ha igazságos elosztást szeretnél, miért nem osztod el a fizetésed egy részt pl. az afrikaiak között?"

És még én vagyok demagóg. ÁÁÁÁÁ! Amúgy nem, nem vagyok komcsi, de baloldali gondolkodó, igen az vagyok. Nem, nem minden baloldali komcsi. Örülök, hogy segíthettem.

GyMasa 2018.04.13. 17:15:45

@chrisred:
..Mindenkinek olyan részt kell vállalnia, ami a fizetőképességének megfelel - nem azt jelenti, hogy mindenkinek fizetnie kell adót...
Lehet, hogy ez a mondat magaban nem ezt jelenti, de azt sem jelenti, hoyg lennie KELL olyannak, aki SEMMIT nem fizet.
El mondom meg egyszer:
Az szja rendszer celja, hoyg az orszag mukodesenek a koltsegeit az allampolgarok befizessek.
A kozteherviseles celja az, hoyg MINDENKI jaruljon hozza az allam mukodesehez.
A nullas kulcs serti ezt az elvet.
..A legkevésbé sem állítottam, hogy a csóróknak ne kelljen fizetni adót...
Dehogynem, amikor kijelentetted, hoyg akinek nulla a teherviselo kepessege, az ne fizessen.
En ezzel szemben azt javaslom, hoyg mindenki legyen tisztaban azzal, hogy a tuzoltokat, meg a kezelest a bor- es nemibeteg gondozoban nem a jotunderek hordjak ossze, hanem abbol a penzbol van, amit adoban fizetunk.
Es, en azt is megertem, ha valaki csoro, de akkor az illetot NE az szja rendszeren keresztul segitsuk meg, hanem a szocialis rendszeren keresztul.
Az hatekonyabb megoldas a problemara!
(Ha, adott 1,5 millio minimalberes az orszagban, akik kozul mondjuk 500e csak papiron minimalberes, de zsebbe kap lovet, akkor az az 500e ember IGAZABOL nem jogosult a nullas adokulcsra, tehat TEGED lop meg azzal, hogy megis igenybe veszi a jogosulatlan kedvezmenyt.)
...Csak azt, hogy mindenki jövedelmének (a kiskeresetűnek meg a milliárdos keresetűnek is) legyen olyan része, ami mentesül az adófizetési kötelezettség alól...
Szerintem pedig ne legyen.
Azzal megserti a kozteherviseles elvet, ugyanis nem jarul hozza az orszag mukodesehez, de a szolgaltatasokat igenybe veszi, ha szuksege van ra.
AZ a baj, hogy az egykulcsos adohoz kepest minden ilyen trukkozes az ado behajtasanak koltseget is noveli, ami a 4. pontnak mond ellent.

GyMasa 2018.04.13. 17:21:25

@ZX:
...Elemezheted szavanként amit mondtam, attól még nem lesz igazad....
Nincs nekem arra szuksegem, hogy igazam legyen.
Mindig nyitott vagyok az erdemi vitara, de ahogy latom, neked ez meg nem megy.
Ugyanis, ahhoz, hoyg neked higyjek, meg kell, hogy gyozz. Amig ez nem tortenik meg, addik azt feltetelezem, hogy nekem van igazam.
Es, ebben a folyamtban a szemelyeskedes nem segit.
...Attól miért személyeskedés, hogy szembesítelek azzal amit mondtál? ...
Az nem, a szemelyeskedes az az, amikor funkcionalis analfabetanak nevezel valakit.
Ahelyett, hogy ervekkel probalnal meggyozni az igazadrol.
Mert a kinyilatkoztatas, amit eddig lattam, az edeskeves am!
...Jó, nem mondtad ki nyíltan de ez jön le abból amit írtál...
Tevedes!
TE ertetted ugy.
Ha nincs odairva, akkor az, hoyg te szemely szerint mit latsz bele, az teljesen szubjektiv.

chrisred 2018.04.13. 17:24:36

@GyMasa: Én nem állítottam, hogy ne fizessen adót, csak azt, hogy az arányos közteherviselés elve szerint a nulla fizetőképességgel rendelkezőknek nulla adót kell fizetnie. Bárcsak ne lennének ilyenek Magyarországon!

A közteherviselésnek nem az a célja, hogy mindenki fizessen adót, hanem hogy az állami szolgáltatások fenntartásához megfelelő finanszírozási alapot szolgáltasson..

ZX 2018.04.13. 17:28:08

@GyMasa: Kiforgattad amit írtam és most meg vagy sértődve, hogy funkcionális analfabétának neveztelek?

Folyamatosan érveltem. Persze te lesöpörted azzal, hogy nincs igazam. Utána meg csodálozol amikor ugyenezt teszem. Merthogy neked sem voltak semmivel sem meggyőzőbb érveid mint nekem.

WildBear 2018.04.13. 17:29:29

ZX:
"Na hát helyben vagyunk. Lehet, hogy valaki napszemüvegének az ára másnak az életét menti menti meg. "

Sőt, biztosan; miért nem adod el a napszemüvegedet (és minden, élethez nem szükséges cuccodat), és veszel belőle az afrikaiaknak gyógyszert?
Komolyan kérdezem.
Ja, hogy neked MÁS napszemüvegének az ára kellene..

ZX 2018.04.13. 17:32:20

@WildBear: Ha nekem lenne havi 4 millám bruttóba, én nem tiltakoznék ha kivetnének rá +5-8% adót. Szóval mielőtt ítélkezel tájékozódj. A demagóg szöveget meg felejtsd ha már egyszer én is ki lettem oktatva, hogy az vagyok.

GyMasa 2018.04.13. 17:42:10

@werinter:
..hm, te szerintem értelmileg súlyosan visszamaradott lehetsz...
O-hoo, megint egy elhamarkodott velemeny... (szemelyeskedes)
...Szerinted kizárólag szélenergia jelenti a tiszta energiaforrást?...
Nem, tiszta energiaforras meg a nap is meg a geotermikus energia is, meg a vizeromuvek is.
(amugy az a resz megvan, hoyg a geotermikus energia tulajdonkeppen egy toriumos atomreaktor hoje)
...ÉS honnét veszed, hogy keveset fúj a szél?...
Mondjuk, kezdetnek meg tudod nezni az MVM eves jelenteseben.
Onnan latszik, hoyg Paks rendelkezere allasa egy evben 90% feletti, a gyor melletti szelparknak pedig, amelyik nagyabol lefedi az orszag teljes szelpotencialjat, 23%.
...Ne röhögtessél már!..
...És nem azt mondom hogy nem kell az atomenergia, hanem, hogy nem kell még több belőle...
Pedig a '30-as evek kozepere Paks1 bezar, szoval csak amiatt kiesik 2000MW alaperomu az orszagbol.
... Magyarul a meglévő erőmű tökéletesen alkalmas alaperőműnek. Az egész ország energiaszükségletének nagyjából 30-40%-át fedezi...
kb. 2035-ig.
Utana mi fogja?
...Teljesen fölösleges mellé még egy erőmű...
AHogy nezem a mostani - mar bejelentett keseseket, azert orulhetunk, ha nem lesz hianyos idoszak a ket eromu kozott.
...Főleg ennyi pénzért. Kiszámolták, 2500 évig kellene fizetni a hitelt amit felvesznek a megvalósítása céljából...
Masok meg azt szamoltak ki, hogy bombauzlet lesz.
Erdemes tobb helyrol informalodni!
...Megújuló energiaforrásokban pedig bővelkedik az ország....
Ez nem igaz.
- Eleg nagy esesu folyoink nincsenek
- A szel csak gyor korneyken fujy erdemben
- A geotermikus energia pedig csak az atomeromunel sokkal dragabban aknazhato ki. (olvasgass egy kicsit a Battonyai Geotermikus eromurol)
- Egyedul a napenergia az, amibol viszonylag jol allunk, de azzal is ott vannak azok a nyavajas problemak. (nem telepithetsz nagyobb kapacitast, mint a varhato nappali legkisebb fogyasztas, mert attol is osszeomlik a villamosenergia rendszer, ha tobb benne az aram, mint, amire szukseg van.)
... És igazad van ez elsősorban NEM a szélenergiát jelenti. Ez kiegészítésnek tökéletes lenne a Kisalföld nagy részén (Ény-Dk irányú szélcsatorna), illetve az Északi-Középhegység bizonyos részein.
A legnagyobb potenciál egyértelműen a geotermikus energiában van...
Nem.
...Ez gyakorlatilag az egész ország területén kiválóan elérhető. Leginkább közintézmények ellátására lehetne alkalmas...
Igen, futeni lehet vele, de villamosenergia termeleshez 200°C feletti homerseklet kell, ami egyaltalan nem trivialis meg Magyarorszagon sem.
Azzal meg sokat nem erunk, ha felepitesz egy geotermikus eromuvet Paks2 aranak 5x-eert.
...További kiegészítő energiaforrást pedig a biomassza jelentene...
Es, a biomasszat mivel szallitod el az eromube?
EGyaltalan utana szamoltal mar, hogy hany kamionnak kell bemennie "biomasszaval" megrakva egy 50MW-os eromube (ami 1/40-ed teljesitmenye a mostani Paks-i eromunek)
...A béres dologhoz még pár gondolatot...
Van két személy. Az egyik szakképzett minimálbért kap (bruttó 181 000 Ft) a másik mondjuk br. 400000-et...
Na, es azon elgondolkoztal mar, hoyg MIERT van ez igy?
Ha nem, akkor eloszor gondolkozzal el rajta.
Innentol mar nem is nagyon akarok ezzel tovabb foglalkozni.
...Tegyük fel ...
Megint jonnek a specifikus peldak, amibol aztan levonod a teljes adorendszerre vonatkozo kovetkezteteseidet, ugye?
...Bemennek a boltba megvenni az alapvető élelmiszereket, kifizetik a rezsit, a lakbért, ruhát vesznek maguknak, mindenféle egyéb szükséges alapcikkeket...
Meg az is lehet, hogy az egyikuk dohanyzik, vagy drogos, vagy szerencsejatekfuggo.
...Mindkettő ugyanakkora ÁFÁt fizet, holott az egyikük majdnem kétszer annyit kap kézhez...
Azon te is nagyvonaluan atlepsz, hogy annak van am OKA, hogy az egyik tobbet keres.
(AMi neked, ahogy latom nem kulonosebben erdekes...)
... Magyarán a kisebb keresetű ember jobban szív a magas ÁFA miatt, mivel a fogyasztási cikkeket kénytelen ő is megvenni!..
Akkor valtson munkahelyet, tanuljon nyelvet, es menjen el Londonba mosogatni, vagy jelentkezzen SW fejlesztonek egy Codecool tanfolyamra, es vegezze el.
Azt' akkor majd o is 1M felett fog keresni.
... A második ember is ugyanazokat a cikkeket vásárolja, ugyanannyi ÁFÁ-t fizet a közösbe, de mégis sokkal, aránytalanul jobban jár az egykulcsos adó miatt...
Nem aranytalanul.
Az, hogy valaki sokat keres, altalaban azt jelenti, hogy:
- Valami olyan tudas birtokaban van, amit ennyire ertekel a piac
- Ugyesebben targyal az allasinterjun
- Nem felt valtani munkahelyet, amikor nem kapott fizetesemelest.
- Hajlando volt kilepni a komfortzonajabol, es elkotozni/eveken at az esteit/ejszakait a tanulasra aldozni, a haverokkal valo sorozes helyett.

GyMasa 2018.04.13. 17:53:47

@chrisred:
... Én nem állítottam, hogy ne fizessen adót, csak azt, hogy az arányos közteherviselés elve szerint a nulla fizetőképességgel rendelkezőknek nulla adót kell fizetnie...
Ez mar megint nem egy objektiv meghatarozas.
Mi van akkor, ha en azt mondom, hogy nekem 1M HUF fizetes mellett is szuksegem van minden egyes forintra a megelhetesemhez, ezert nulla a fizetokepessegem.
Ertem en, hogy mit szeretnel, de csak ismetelni tudom magam.
Az szja rendszer nem a szegenyseg elleni harc eszkoze, arra ott van a szocialis halo!
... Bárcsak ne lennének ilyenek Magyarországon!...
Sajnos MINDIG lesz egy reteg, akiknek SEMMI nem fog megfelelni, es soha, semmivel nem fogod tudni ravenni oket arra, hogy mondjuk dolgozzanak.
Ezek azok az emberek, akik inkabb elvannak 40 evesen a mamhotelben, es tudjak jol, hoyg milyen segelyek jarnak nekik, es azokat mindig maradektalanul megigenylik.
Egy ilyen ember mennyit tesz hozza az orszaghoz?
...A közteherviselésnek nem az a célja, hogy mindenki fizessen adót, hanem hogy az állami szolgáltatások fenntartásához megfelelő finanszírozási alapot szolgáltasson...
Nem, az az adorendszer feladata.
A kozteherviselesnek az a feladata, hogy ezt a terhet MINDENKI a vallan vigye.
Jelenleg mindenki igy is tesz, aki 100kHUF-t keres, az 15kHUF erejeig, aki 1M_t keres, az pedig 150kHUF erejeig.
NIncs olyan, hogy valaki semmit nem tesz a kozosbe, pedig dolgozik.

GyMasa 2018.04.13. 17:58:39

@ZX:
...Kiforgattad amit írtam...
Nem, megprobaltam veled ervelni, de szepen lepattant rolad.
...és most meg vagy sértődve, hogy funkcionális analfabétának neveztelek?..
Dehogy vagyok megsertodve!
Szived joga, hogy ilyeneket mondjal!
Csak a szemelyeskedes nem helyettesiti az erveket.
...Folyamatosan érveltem....
Nem, te csak folyamatosan hajtogattad a magadet, amivel szinten nincs baj, hiszen szolasszabadsag van.
...Persze te lesöpörted azzal, hogy nincs igazam...
Azert, ennel kicsit tobb tortent. Meg is mutattam, hogy hol tevedsz, amit, ismet nem kell elfogadnod, ha nem erzed ugy!
.. Utána meg csodálozol amikor ugyenezt teszem...
Nem utana, hanem helyette.
.. Merthogy neked sem voltak semmivel sem meggyőzőbb érveid mint nekem...
Ugy erted, hogy teged nem gyoztek meg az erveim, ugye?
Ez ugye nem jelenti azt, hogy nem is lehet igazam?

GyMasa 2018.04.13. 18:04:27

@ZX:
...Ha nekem lenne havi 4 millám bruttóba, én nem tiltakoznék ha kivetnének rá +5-8% adót...
Csakhogy Magyarorszagon nem 4 milliotol lenne kivetve a plusz ado, hanem 300k-tol, ahogy lathattuk az LMP honlapon, es nem +5-8% lenne, hanem +12%.
Amugy a tobbi stimmel.
(a tobbi partrol nem tudom, mit akartak, de az mszp pl anno megmutatta, hoyg ok hogy gondoljak a 1,7 millio EVES fizetes felett 32%, meg ne feledjuk el a remek 4%-os "szolidaritasi ado"-t sem, vgay mi a tokom volt a neve)

chrisred 2018.04.13. 18:06:33

@GyMasa: Hát, tehetsz egy kísérletet az adóhatóságnál, hátha értékelik az egyedi körülményeidet és méltányosságból elengedik az adót. :)

Folyamatosan variálod az állításaidat, előbb a közteherviselés céljáról volt szó, most meg a feladatáról beszélsz. Nem tudom, miből vontad le ezt a következtetést. Józan paraszti ésszel úgy gondolom, hogy az cipekedjen, akinek van ereje hozzá.

GyMasa 2018.04.13. 18:15:01

@chrisred:
...Folyamatosan variálod az állításaidat..
Nem, csak probalom mas-mas szempontbol ugyanazt megmutatni, de latom, hogy koves talajra hullik a mag.
...előbb a közteherviselés céljáról volt szó, most meg a feladatáról beszélsz...
Miert, az mennyiben nem ugyanaz?
Mindegy, hogy eppen melyik szot hasznaljuk, a lenyeg, hogy a kozteherviseles azt jelenti, hogy mindenkinek ki kell vennie a reszet az orszag fenntartasabol.
... Nem tudom, miből vontad le ezt a következtetést. Józan paraszti ésszel úgy gondolom, hogy az cipekedjen, akinek van ereje hozzá...
En pedig azt mondom, hogy aki dolgozik, annak van annyi ereje, hogy ezt megtegye.
(es akkor itt megint terjunk ki arra, hogy a betegek, rokkantak, es munkanelkuliek ezalol kivetelek, de roluk SEM az szja rendszeren belul kell gondoskodni, hanem a szocialis halon belul)

GyMasa 2018.04.13. 18:15:54

@chrisred:
... Hát, tehetsz egy kísérletet az adóhatóságnál, hátha értékelik az egyedi körülményeidet és méltányosságból elengedik az adót. :)...
Nos, ti it @ZX. baratunkkal egeszen pontosan ezt teszitek itt mar egy jo ideje.

0rdas 2018.04.13. 18:22:12

@chrisred:
"Éppen ellenkezőleg, az arányos közteherviselés elvét sérti, ha a jövedelem létfenntartásra fordítandó része és felhalmozási, megtakarítási része ugyanolyan arányban adózik. Az előzőt ugyanis alkotmányos alapjogok biztosítják."

Ezt a demagóg, "kommonista" faszságot? Ezt honnan szoptad, hogy így kell lennie? Kérdezhetném: miért?

chrisred 2018.04.13. 18:24:46

@GyMasa: Elengedni az adódat? Tulajdonképpen igen, mondjuk nem az 1 millió forintra eső részét, hanem csak az első úgy 120 ezer forintra vonatkozót, tehát úgy 17 ezret. De az egykulcsos adó iránti szerelmednek ennyi pénzért nem fordítasz hátat. Ha esetleg valamikor bevezetik nálunk a nullás kulcsot, remélem, önként fel fogod ajánlani az adóhatóságnak ezt a pénzt. :)

0rdas 2018.04.13. 18:31:25

@ZX:
"de a diszkrecionális jövedelme is sokkal több, amiből ha még elveszünk egy picit akkor is majdnem több marad mint az átlag jövedelműnek a TELJES, ADÓZATLAN fizetése."

1. ki állapítja meg hol van a diszkrecionális jövedelem határa?

2. Mi köze az államnak, hogy ki mennyit takarít meg? Amúgy azért is igazságtalan, amit írsz, mert kamatadóban megadóztatják pluszban a megtakarítást, amit adózott pénzből teszek el.

3. Ha bevezetik az adózatlan zónát, máris indul a trükközés, hogy pont határon keressen vki és a többi meg feketén zsebbe. Egy kulcsos adónál nincs ilyen trükközés

chrisred 2018.04.13. 18:32:38

@0rdas: Honnan kezdjem a "komonista" polgári szabadságjogok rendszerének ismertetését? A Magna Chartától?

Egy igazabb ember 2018.04.13. 18:33:23

Kihagytad a legnagyobb adut: Gyurcsány a tisztességet és a becsületet emlegette a maga oldalán.

Alick 2018.04.13. 18:49:31

@GyMasa: Valóban, a vállalkozás komoly dolog, a szabad mandátumos választás pedig szélhámosság... a sok választó pedig négyévente felül a szopórollerre:

www.youtube.com/watch?v=YbKZ3JaL4ww
:)

zokogjatok 2018.04.13. 18:55:55

@werinter: "Kiszámolták, 2500 évig kellene fizetni a hitelt"

A hitel az IMF hitel fele és valszeg azonnal vissza lesz fizetve mert van jobb.

0rdas 2018.04.13. 19:20:02

@werinter:

"honnét veszed, hogy keveset fúj a szél? Ne röhögtessél már!"
Földrajz, te köcsög. Körbe vagyunk véve Alpokkal, Kárpátokkal.

"Magyarul a meglévő erőmű tökéletesen alkalmas alaperőműnek"
Ebből is látszik ,hogy dilettáns vagy. 2030 után Paks I nem működhet. Tehát Paks II a Paks I helyett lesz.

"A legnagyobb potenciál egyértelműen a geotermikus energiában van"
Max. Izlandon. De hallgatlak :)

"Bemennek a boltba megvenni az alapvető élelmiszereket, kifizetik a rezsit, a lakbért, ruhát vesznek maguknak, mindenféle egyéb szükséges alapcikkeket. "
Itt a hiba az érvelésedben. Mi köze az államnak, hogy mire költ? Minden után megfizeti az áfát. Mindenki 15% adóval arányosan fizet többet, aki jobban keres. Vmiért jobban kereső állása van. Pl. elköltözött munkához, tanult.

"Magyarán a kisebb keresetű ember jobban szív a magas ÁFA miatt, mivel a fogyasztási cikkeket kénytelen ő is megvenni! "
Nem szív vele. Mindenki azt veszi meg, amit tud. Ez a liberalizmus. Mi köze államnak, hogy ki mennyit keres? Kommunista vagy?

0rdas 2018.04.13. 19:29:34

@Brendel Mátyás:
"Egyébként az atom ugyanúgy nem kapcsolható be este, ahogy a napenergia sem. "
Kár, hogy az atomerőmű 0-24-ben működik.

GyMasa 2018.04.13. 19:40:59

@chrisred:
...önként fel fogod ajánlani az adóhatóságnak ezt a pénzt. :) ...
Hát, ha a mostani ellenzéken múlik, akkor igen sokára lesz csak ez bevezetve.
Adót pedig kizárólag annyit fizetünk, amennyit muszáj!
Itt éppen te vagy az, aki azért kampányol, hogy több adót kelljen fizetni.

cabeza 2018.04.13. 19:45:53

Imadom ezt a hulye kifogast hogy "de a napenergia csak nappal megy". Azon kivul hogy van olyan talalmany hogy akku, es ugye az tiszta hogy elektromossaggal orszagok kereskednek? A folos el lesz adva, amikor meg kell, megveszik. Ez igaz az atomenergiara is es a napenergiara is, minden fajta elektromossagot termelo modszerre.

Pl. ha van napelemed a hazon, viszont x oraig a haztartasban nem hasznalsz el annyit amennyit a napelem termel, a kulonbozet nem vesz el, csak atalakul. Odaadod az elektromos muveknek akik felirjak neked a hogy ennyi tobbleted van es vagy orszagon belul eladjak, vagy exportaljak azt az aramot masik orszagba. Este meg azt a tobbletet kapod vissza az elektromos muvektol. Biztos meg nem 100% hatekonysagu, de tobb szempontbol is jobb. Pl. decentralizalt, sok sok pici eromu. Nem lesz az orszag annyira sebezheto ha egy eromu lehal valamiert egy idore. Ha egy pici esik ki, konnyen potolhato.
Paks most kb az orszag felenek adja az aramot, ha lehal, a fel orszag lehalhat vele egyutt. Ha csak paksra tamaszkodik a kormany ugy, hogy egy rohadt nagy hitelt vesz fel erte, foleg Putin fele oroszoktol, ez jo nagy riziko. Kozben meg adot vet ki a megujulo energiaju napelemre, ami dragitja azt, megnehezitve annak terjedeset.

Kozben meg Nemetorszagban mar volt olyan nap hogy tulajdonkeppen ingyen volt az aram.

JorEl 2018.04.13. 19:47:45

A többkulcsos adó egyértelműen öntökönlövés volt minden párt részéről. Pakssal lehet riogatni, de azért nem kell nobel díjasnak lenni ahoz, hogy egyszerűen - az 1 négyzetméterre eső energiatermelés és az ezzel járó környeztterhelés alapján - belássuk, hogy az atomerőműveknek van az 1MW elektromos áram termelésére számítható legkissebb ökológiai lábnyoma :)

Gleccsertetű 2018.04.13. 20:00:33

@ZX: jajistenem te ostoba, és ott nincsenek szegények? hajléktalanok? semmitmondó "érveid" vannak, vedd már észre. adózzál többet TE ha akarsz

Gleccsertetű 2018.04.13. 20:12:01

@ZX: mert magadtól eszedbe sem jut, h jótékonykodj. ebben is az állam megoldását várod.

Gleccsertetű 2018.04.13. 20:14:05

@Brendel Mátyás: Gender Ratyi, hazajössz tüncikézni?

GyMasa 2018.04.13. 20:18:48

@Brendel Mátyás:
...Éppen ezért fog minden olyan ház, amelyiknek napelemek vannak a tetőn aksit is venni....
Hát, vagy nem fog.
Egy Elektromos utónak legalább 30kWh-s akkumulátora van, ha azt este fel akarod tölteni otthon a nap közben "elraktározott" napelemes árammal, akkor venned kell legalább 5 db, egyenként 3000USD-be kerülő, és 6,4kWh kapacitású (+10%VAM+27%AFA+felszerelés) Powerwallt.
Ez eddig 20000 USD (~5 millió HUFmeg az apró, meg a felszerelés, ami simán még mondjuk 1000kHUF)
Ez csak a tárolás költsége.
Mivel a Powerwall még viszonylag fiatal termék a piacon, és tudjuk, hogy amúgy, mobilokban egy Li-ion akku kb. 1000 ciklust bír ki, és ha nagylelkűen adunk neki 5000 ciklust, akkor kijön, hogy
a napi lemerítési-feltöltési ciklussal 13,5 év múlva kell cserélni.
Ezalatt megmozgatsz vele 5000x30kWh=150MWh energiát.
Elosztva a fenti 20kUSD-t ezzel a 150MWh-val szépen kijön, hogy a rendszer amortizációja 133,33 USD/MWh. (azaz 33HUF/kWh).
Ma, az áram ára Magyarországon olyan 35HUF/kWh.
Ennyibe kerül "csak" tárolni a napelem által megtermelt "ingyen" áramot.
És, ebben van egy igen nagyvonalú becslés az 5000 ciklusos élettartamra, nem szerepel benne
Erre számold rá a napelemek árát.
(ha télen is teli akarod tölteni magadnak a 30 kWh-s akkukat, akkor egyből szorozd is fel 6-tal a mennyiséget)
Meg az inverterek árát, amit kb 15 évente cserélni/javítani kell.
És, akkor egyből nem is annyira vonzó már az "ingyen" időjárásfüggő rendszer, ugye?
... Elmagyaráztam, te félkegyelmű!...
Attól, hogy egy aggresszív pöcs vagy, még nem "magyaráztad el".
Persze, ha pénz nem számít, akkor valóban úgy lesz, ahogy mondtad, csak elég nagy kár, hoyg Magyarország pont nem az az ország, ahol így van.
...És ezek után lőttek PAKS II-nek....
Ó, hogyne!
...Egyébként az atom ugyanúgy nem kapcsolható be este, ahogy a napenergia sem...
Ja, mert az atomerőmű is leáll, ahogy lemegy a nap, mi?
... Az ingadozó kereslet ugyanúgy probléma az atomnak, mint a napenergiának...
Dánia, smart grid, 2050. mikor jön majd?
...Ostoba az, aki azt mondja, ez csak a napenergiának probléma, és az atomnak nem...
Mégis, az atomerőművek igen jól elvannak világszerte űállami támogatások nélkül, ellenben napelemekte nem annyira telepít senki csak úgy, saját tőkéből...
Pedig, ugye, szerinted az a tuti üzlet.
...kb 10 év múlva ez kurva nagy üzlet lesz, mert nem csak az autózás, de az összes elektromos energiád ingyen lesz,, tehát igen, emberek millióinak lesz erre pénze...
Az előbb mutattam meg, hoyg mennyibe kerül ez az "ingyen energia" Jelenleg semmivel nem kevesebbe, mintha a hálózatról vennéd, de legalább szopsz vele egy jót, meg áll benne 10+ millió HUF.
Tuti üzlet!
... A magyar ember minden ilyenre kurvára rácuppan...
Igen, amíg neki nem kerül semmibe.
Ahogy ki kell köhögnie érte 10millió HUF-t a 30 millió HUF-os ház árán felül, egyből nem lesz annyira vonzó a biznisz.
...A napelem+akkumulátor kombináció minimum olyan gyorsan fog terjedni, mint az elektromos autók, soha nem lesz az atomenergiának plusz felhasználási területe az elektromos autózás...
Akkor elég szar lesz.
A világon ma van kb. 4 milliárd autó.
Ez az általad ajnározott "tempó" arra volt elég, hogy kb. 10 év alatt világszerte már 3 millió elektromos autó van az utakon.
Tehát, 10 év alatt 0,1%-os elterjedtséget sikerült elérniük.
Ha ezután csak elektromos autót adnának el, és semmi benzineset, akkor is legalább 10-15 év lenne, mire csak a fejlett nyugati világban lecserélődnénak az autók.
...Ha a Fidesz faluhelyről meg tudja nyerni a választásokat, akkor a paneleket árammal is el lehet majd látni faluhelyről, te félkegyelmű!...
És, akkor a belvárosi/panellakók telepítsenek otthon akkukat, vagy a falusiak?
És, hogy fog eljutni a városi finom népekhez a falusi suttyó áram?
...Már most is létező ötlet...
Micsoda, hogy a napelemből jön kifelé az energia, amikor süt a nap?
Vagy az, hogy az elektromos autó akkuját töltöd vele?
A kérdésem akkor is az, hogy hogyan töltöd az OTTHONI napelemeddel nap közben a MUNKAHELYEDEN parkoló elektromos autódat?
... De tudom, te, mint átlagos hülye paraszt okosabbnak képzeled magad mindenkinél, miközben csak azt bizonygatod, hogy ostobább vagy...
Nem vagyok én okosabb mindenkinél, viszont nálad, ebben a témában tájékozottabb vagyok, az biztos.
...www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301421517307619..
És, látom még lapot is húztál 19-re ezzel a linkkel.
Mert, ahogy látom, a nagyszerű Li-ion cellák 550 napot bírtak csak ki.
Tehát a fenti, 33HUF/kWh-t akkor most szorozd be 4-gyel, és mondd meg most, neked még mindig "ingyen" lenne kWh-nként 135HUF-ért az "ingyen" áram?
Azon kívül egészen biztos vagyok benne, hoyg minden elektromos autó tulajdonos a seggét verné örömében a földhöz, ha kb. 2 évente kellene komplett új akkupakkot vennie az elektromos autójába,
ami amúgy elmenne jó 5-10 évig probléma nélkül.
...Mi a fasznak okoskodsz olyanról, amiről fingod nincs?! ...
Mi a fasznak okoskodsz olyanról, amiről fingod nincs?!

GyMasa 2018.04.13. 20:33:51

@Brendel Mátyás:
...És amire még nem gondoltál, kis ostoba parasztkám, az az, hogy az autó igenis tölthet nappal is, amikor parkol a munkahelyen...
Ez így van, de akkor sem az OTTHONI napelemeiről, te félkegyelmű.
Mert eredetileg ezzel jöttél, csak beégtél vele, mert annyira ostoba vagy.
... Igenis a munkahely is érdekelt lehet ebben, és a dolgozó is...
Hát, ha a "munkahely" nem érdekelt valami miatt ebben, akkor a "dolgozó" nyugodtan a feje tetejére is állhat, mert nem fogjí a munkahelyén tölteni az elektromos autóját.
...Közös érdekük, hogy legyen napelem az autó felett, és töltse az autót nappal, és az is nyilvánvaló, hogy ezek a napelemek a parkoló felett még pluszban is fognak áramot termelni, akárcsak az otthoni napelemek...
Ja, nyilván. Csak gondolom, ezt a "közös érdek"-et majd VALAKI MÁS finanszírozza ugye?
Mert, nyilván nem te fogod, az már most világos.
...Az elkövetkező évtizedekben gyakorlatilag mindenki, aki csak tud elkezd majd napelemes energiát termelni...
Ja, nyilván, mindenkinek VAN 20 millió HUF-ja egy ilyen komplex rendszerre...
És szívesen áldoz 4-5x annyit egy kWh áramra, mint amennyiért az ELMŰ-től megvehetné, szarakodás nélkül...
Neked sincs túl sok realitásérzéked.
...Totális ostobaság egy évtized múlva megépülő atomerőművet építeni...
Mondjuk, ezek után nem túl nagy súllyal veszem figyelembe a "Véleményedet".
... Ez lesz a 21. század Bős-Nagymarosa, és a Fidesz akkorát fog bukni bele, mint a ház. Sajnos Magyarország is, mert most ostobák volt a választók többsége...
AZ a rész megvan, hogy annó pont a sötétzöld környezetvédők fúrták meg azt?
...www.britishparking.co.uk/write/Images/Solar_car-park.JPG...
EZ fantasztikus!
Kiszámoltad már, hogy ez a rendszer mennyi áramot termel?
Csak, mert, ahogy látom, kb 9 napelem jut egy autóra.
Egy naplem 250-270W-ot ad le full napsütésben.
Tehát, 2,2-2,4kW a telesítménye.
Ha egy autónak 30kWh-s akkuja van, akkor max teljesítménnyel 12 óra alatt tudja feltölteni.
90kWh-s Tesla akkut akkor 36 óra alatt.
Teljes napsütésben.
Nem mondom, hogy teljesen életképtelen az ötlet, de azért tuti befutónak sem nevezném.

GyMasa 2018.04.13. 20:47:26

@cabeza:
...Imadom ezt a hulye kifogast hogy "de a napenergia csak nappal megy"...
Miért, éjjel is süt a nap???
Tanultál te földrajzot?
... Azon kivul hogy van olyan talalmany hogy akku,...
Olvasd el mit írtam a másik Nobel-díj gyanús matyikának.
...es ugye az tiszta hogy elektromossaggal orszagok kereskednek?...
És, neked mond valmait a kereslet-kínálat?
.. A folos el lesz adva, amikor meg kell, megveszik...
Ja, csak az áramot nem tudod elraktározni, szóval az kell, hogy te akarjál venni ÉS valakinek ÉPPEN legyen eladó.
Na, ez a trükkös rész!
.... decentralizalt, sok sok pici eromu. Nem lesz az orszag annyira sebezheto ha egy eromu lehal valamiert egy idore...
Mondjuk túl sokra nem mész az egész ország házait lefedő napelemekkel sem, ha lemegy a nap.
Akkor bizony kellenek azok a fránya erőművek.
...Ha egy pici esik ki, konnyen potolhato...
A napelemek éjszaka 100% valószínűséggel egytől-egyig kiesnek.
...Paks most kb az orszag felenek adja az aramot, ha lehal, a fel orszag lehalhat vele egyutt...
Valóban!
És, mikor is volt ilyen utoljára?
Mert napelemmel minden este ez lenne a program.
...Ha csak paksra tamaszkodik a kormany ugy, hogy egy rohadt nagy hitelt vesz fel erte, foleg Putin fele oroszoktol, ez jo nagy riziko...
Milyen rizikó?
A kamat fixálva van végig, ugyanúgy, mint a visszafizetés ütemezése.
Ebben mi a rizikó?
...Kozben meg adot vet ki a megujulo energiaju napelemre, ami dragitja azt, megnehezitve annak terjedeset...
Te miről beszélsz?
TUdtommal ez az adó jelenleg nulla %.
Ezen felül boldog-boldogtalan napelemeket telepít egész Magyarországon!

...Kozben meg Nemetorszagban mar volt olyan nap hogy tulajdonkeppen ingyen volt az aram....
Ó, hogyne!
Tudod kiknek volt "ingyen"?
Senkinek!
A lakosság 30ct-et fizet (kb. 100HUF) 1 kWh áramért.
Az nap/szélerőmű tulajdonosok megkapják fixen a 95 EUR/MWH-t.
Akiknek "ingyen" volt az áram, azok a hagyományos erőműveket üzemeltető vállaltok voltak, akik pont emiatt lófaszt sem kaptak a megtermelt áramjukért. (Ad abszurdum még akár fizethettek is érte, hyog megvegyék tőlük)
Tudod, azok a cégek, akik gondoskodnak arról, hogy éjjel is legyen _OLCSÓ_ áramod.

vajdasagi 2018.04.13. 20:56:57

@comblog: Azt mondod: "A következő választáson is fontos szempontok lesznek ezek (sok más szempont mellett persze) gondolom nemcsak nekem, hanem másoknak is. Erre kell készülni. "

Tévedsz. Nem kell készülni semmire. Nem lesznek már választások. Addigra a NER felszámol mindent, amit az útjába állhatna. Én meg végignézem, ahogy a munkatársaim és bosztottjaim kiköltöznek nyugatra. Szó szerint menekül, aki csak teheti. Menekül, ki merre lát.

Amiga 2018.04.13. 22:23:26

Sziasztok!
Pakshoz sajnos nem tudok hozzászólni, mert csak belekontárkodnék, a többkulcsos adórendszer visszaállításának gondolata viszont valóban nem biztos, hogy elég vizet hajthatna az ellenzék malmára.
Elhangzott már, talán GyMasa részéről a 3-4 gyereket + háztartásbelit eltartó férj problematikája, illetve hogy mit lehet kezdeni ilyenkor a diszkrecionális jövedelem kérdésével. Ennek érdemes lehet a mélyére nézni.
Orbán Viktor tervei között szerepel a demográfiai mutatók növelése, a jelenlegi - nevezzük siralmasnak - 1,2 gyermek / szülőpár arányt szeretné 2,1-re növelni úgy 15 év távlatában. Ez még mindig csak arra lesz elég, hogy ne fogyjunk el, ugyanis mindig lesznek olyan emberek, akik teljesen mindegy, milyen okból kifolyólag, nem tudnak vagy nem akarnak gyereket vállalni. A keletkező űrt a három- vagy többgyermekes családok töltik ki. És mi kell a sok gyerekhez? Sok pénz, amit jópár családban sem a jelenlegi családtámogató rendszer, de sajnos még a gyermekek után járó adókedvezmény együtt sem tud fedezni - főleg, ha a nagyszülők felől nincs semmiféle anyagi támogatás. Kézenfekvő megoldás: legalább "középkategóriás" keresetű férj, háztartásbeli anya, és egykulcsos adórendszer. Sokan erre alapozva mertek belevágni minimum 3 gyermek vállalásába az elmúlt években. Innen már, ha valaki belevágott, nincs visszaút! Mert ha egy másik kormány pusztán a férj keresetét figyelembe véve a családot a kétkulcsos rendszer szerinti adózásra kényszeríti, a család attól még nem teheti meg, hogy morog kettőt, visszaviszi a boltba a 3.-4. stb. gyereket és csak az első kettőt neveli föl, mert arra marad pénze! Ez nem olyan, mint a mauritiusi utazás, ahol le tudsz mondani arról, hogy háromszor menjél egy évben.
Ne becsüljétek alá ennek a szavazótábornak a számosságát, az eddigiekhez képest sokan és egyre többen vannak, és mivel jelenleg sokan közülük az előbb felsoroltak miatt ki vannak szolgáltatva a kormánypártnak (többek között, mivel az ellenzék nem kalkulált velük), 4 év múlva is esélyesebb, hogy a fideszre fognak szavazni! Vajon meg lehet győzni őket, hogy a szolidaritás jegyében mondjanak le a kisebb jövedelmű, ám náluk jóval több diszkrecionális keresettel rendelkezők javára azokról a gyerekeikről, akiknek az eltartására a kétkulcsos újbóli bevezetése miatt nem maradna pénz? Szerintem keveseket. Ördögi kör: juttatások +egykulcsos adórendszer - egyre több, anyagilag többek között az egykulcsos rendszernek gyakorlatilag kiszolgáltatott helyzetbe került, főleg kisgyerekes nagycsalád "létrejötte" - még több fidesz-szavazó. Ráadásul dupla szavazat, mert ugye férj és feleség is nagy valószínűséggel a fideszre fogja letenni a voksát. Erre a helyzetre esetleg reagálhatna az ellenzék... Sok nagycsaládos szempontjából itt is az a probléma, hogy hol is húznák meg a határt, ha bruttó 4 milliónál, akkor többen elfilozofálnának a migránskérdésről a nagycsaládosok körében a szavazófülkében.
Azok az ellenzéki pártok, akik meg konkrétan az egykulcsos eltörlése MELLETT még a családi pótlékot is lecsökkentenék - mint a Momentum, 15 ezer Ft / hó / gyerekre, hát... nem tudom, milyen célközönségnek próbáltak kedveskedni.

Exploiter 2018.04.13. 22:49:29

@Brendel Mátyás:

Ritka nagy önbizalommal írsz ritka nagy baromságokat. Majd ha a világ egyik leggazdagabb, vezető, fejlett országának sikerül zöld energiával ellátni magát, akkor majd utána talán nekünk is érdemes megfontolni.
Addig járj élen, kipróbálhatod, építs napelemet meg akksikat, vágd el a kábelt a házadnál, ne terheld a környezeted.
Legalább egy ideig nem írsz hülyeségeket, amíg rá nem jössz, hogy mégis jó, ha van otthon áram.

Exploiter 2018.04.13. 23:17:01

@Brendel Mátyás:

Építettél magadnak hálózatot, ahogy javasoltad? Vagy honnan jön a delej? Ne fizess érte, a nap ingyen van.

0rdas 2018.04.13. 23:54:22

@Brendel Mátyás:
"tehát ugyanúgy nem tud alkalmazkodni a napi ingadozások, mint a napenergia. felfogtad, húgyagyúkám?! "

He-he... besétáltál a csapádba :) Most írtad le, hogy nem értesz hozzá :) Dilettáns pöcs vagy

Ugyanis, az atomerőmű teljesítménye szabályozható. Tudod, Csernobil

Ezt írtad először:
"az atom ugyanúgy nem kapcsolható be este, ahogy a napenergia sem"
Hogy nem kapcsolható be? Te érted, amit írsz? Szerintem nem nagyon. Azt írtad itt, hogy este kikapcsolják. Nem. Sosem kapcsolják ki. Csökkentik a teljesítményt.

Idézem a honlapot
atomenergiainfo.hu/tudastar/termikus-reaktorok-szabalyozasa
"szabályzó rudak használata: ezek a rudak minden reaktorban megtalálhatóak, és olyan neutronelnyelő anyagból készültek (a bór mint ötvöző), amelyek hasadóanyagba való beengedésével, illetve kihúzásával lehet szabályozni a maghasadást létrehozó neutronok számát, ezáltal pedig a reaktor teljesítményét. "

És te hogy szabályoznád a Napot? :)

BAROM

WildBear 2018.04.14. 01:06:38

ZX:
" Ha nekem lenne havi 4 millám bruttóba, én nem tiltakoznék ha kivetnének rá +5-8% adót. "

Ja, ha lenne!
Nagyanyámnak meg ha áramszedője lenne, akkor trolibusz lenne.

odod94 2018.04.14. 09:22:57

@Brendel Mátyás: Nem tudom észrevetted-e, de pont most írtad le miért kell Paks és mi a feladata.
A konstans szintetet termeli az atomerőmű a napi csúcsokra meg termelnek a gázturbinák, Visontán meg több szenet lapátolnak a kazánba*. Ha süt a nap lehet azt is hasznosítani és nem járatni a turbinákat. A kettőnek más a szerepe egyszerűen. A stabil alaperőmű 30-40%-a mellé a maradék 60-70%-ot olyan módon lehet majd 20 év múlva termelni, ahogy az akkkori energiapolitika gazdaságosnak látja.
Amúgy meg fogsz lepődni, de Paksra építenek naperőművet is. Ugyanis a két technológia kiegészíti egymást, és észszerűen hasznosítva nem konkurenciái egymásnak.

*Nyílván más a szabályozása a gáznak és szénnek, de nem ez akar a lényeg lenni.

Cycmen 2018.04.14. 09:24:51

@Brendel Mátyás: bírom, amikor az ostoba, sötét, tudatlan, Fideszes köcsög okoskodik.

Hát bírjad is arrogáns ostoba büdös bunkó, mert újabb négy évig ez lesz és miután képtelenek vagytok megváltozni, utána is!
A változás egyébként pusztán elméleti mert nem fogtok, legfeljebb külsőre! A szar mindig szar marad, hiába szórod be vastagon porcukorral!

JorEl 2018.04.14. 09:36:36

@Brendel Mátyás: Nem szeretek fogalmatlan értelmi fogyatékosokkal vitatkozni olyan dolgokról, ami meghaladja a felfogóképességüket...

ArriMedes 2018.04.14. 13:31:12

a 10 éve külföldön élő vincentes jotunder, DSc szerint ő keményebben ütközik a rezsimmel mint az itthon maradt fenyegetett-elnyomott-jövőjüktől megfosztott emberek, (egyik kommentjében írja)
és tiszteletét fejezte ki a fidesz emberarcúvá válását kívánó, fideszességüket nyíltan vállaló konzervatív értelmiségiek felé.

orulunkvincent.blog.hu/2018/04/13/horkay_horcher_es_pocza_uraknak_nemnyiltlevelottazertmegnemtartunkposzt

werinter 2018.04.14. 18:51:28

@0rdas: Anyád a köcsög te kis szargolyó, hogy a világraszart.

Egyébként minden fidesz csicskának érdemes lenne felnéznie Index-re...

0rdas 2018.04.14. 19:07:44

@werinter: kurva anyád te kis geci

0rdas 2018.04.15. 23:17:32

@rabelais:
www.origo.hu/tudomany/debreceni-egyetem/20120329-magyarorszag-nem-lesz-izland-a-geotermikus-energia-hazankban.html

Idézet:
"Magyarországon mindenképpen érdemes foglalkozni a geotermikus energia hasznosításával, de nem szabad túlzó elvárásokat támasztani."

0rdas 2018.04.15. 23:18:33

@rabelais: pakoljál, mert gázszag van! :)

0rdas 2018.04.16. 07:40:36

Na, most hogy kihoztuk az ellenzék valódi arcát, látható, amíg így vélekednek a szavazókról, nem is fognak nyerni.
Matyi, jó volt melléd kutyába lemenni. Csak sajnos te ott maradtál. Én visszaemelkedek. Peace :-)

GyMasa 2018.04.16. 09:32:53

@rabelais:
Pont ezt pofaztam...
A 60°C-os viz az jo futeni az uveghazakat, de abbol nem fogsz aramot termelni.
Ahhoz 200°C feletti homerseklet kell.
Ahhoz viszont le kell furni vagy 5-7km melyre, ami bizony nagyon sokba kerul.
www.trest.hu/2016/01/24/erdemes-lesz-figyelni-mit-tud-majd-a-battonyai-geotermikus-eromu/
"A „Dél-Alföld EGS” projektről van szó, melynek beruházási összege 116 millió euró (ebből az EU-forrás 39,3 millió), s 2018 decemberében tervezik átadni az erőművet. A hőenergiát a mélyben levő 220-240 fokos kőzet adja. Az erőmű 12 MW áramot termel majd, és még további 60 MW hőt lehet majd hasznosítani. Azaz nem több száz MW-os lesz, amit – mint Rakusz mondja – a geológiai adottságok lehetővé tennének, és egy nagyobb szabású beruházással meg is lehetne valósítani.

Mindazonáltal – mint más forrásokból kiderül – így is ez lesz az ilyen jellegű erőművek közül pillanatnyilag a legnagyobb a világon. A battonyaihoz hasonló kutató és szemléltető projektek hazánkon kívül jelenleg az Egyesült Államokban és Ausztráliában zajlanak."
Es, akkor ismet csak azok a franya szamok:
116MEUR - 12MW elektromos aram.
Abbol kijon 9666EUR/MW. (Mellesleg Paks2 indulo ara 5000EUR/MW)
Aztan itt van aza franya teljesitmeny is.
Battony 12MW, Paks2 meg 2400 lesz.
Tehat pontosan 200 db ilyen geotermikus eromu kell (egyenkent dupla aron...), ha ki akarod valtani Paks2-t.

GyMasa 2018.04.16. 09:39:21

@GyMasa:
Arrol mar nem is beszelve, hogy a 12MW villamos energiahoz feljon meg 60MW hoenergia is.
Es, van agy olyan erzesem, hogy az az energia MINDENKEPPEN feljon...
Tehat, valahova azt is "el kell tenni", amikor pl. nyaron, 4^°C-ban nem kell semmit futeni, azonban aramra szukseg lesz.
Battonyan ott a Maros, de nem vagyok biztos benne, hogy annak eleg a vizhozama, hogy elkeveredjen ekkora melegvizzel.

GyMasa 2018.04.16. 09:58:29

@Brendel Mátyás:
...ja, még valami. ami a jövőt illeti, és azt, hogy mi lesz 10 év múlva, és azután. ilyen tervek is vannak:...
Igen, ott tenyleg sokat sut a nap.
Azonban vannak am "aprobb" problemak a tervvel kapcsolatban:
- Afrikaban nem tul stabil a politikai helyzet. En, szemely szerint nem biznam a teljes EU energiaellatasat egy olyan regiora, ahol ilyen merteku instabilitas van.
- Afrika messze van. Ez jo sok HVDC kabel kiepiteset jelenti. Jo dragan. Pl. annyira dragan, hogy Nemetorszagban sem epult meg meg az a tavvezetek, ami osszekotne az eszaki szelfarmokat a deli ipari korzetekkel. Mert tul draga lenne.
- Egesz EU-t ezzel az "olcso Afrikai naparammal" ellatni nem tunik tul jo otletnek! Emlekezzunk csak, mekkora sikertortenet lett, amikor felszamolta az EU a cukorrepa iaparat, mert "Braziliabol importalni a nadcukrot sokkal olcsobb". Megvan meg a 3 evvel ezelotti 500HUF/kg-os cukorar?
...és bár nyilván nem épül meg ilyen jövőre, de 10 év múlva, vagy egy PAKS II megtérülési idején belül még ilyen is beüthet, még egy lehetőség, ami szinte azonnal lenullázza PAKS II-t...
Nyilvan, a fentiek alapjan 10 ev mulva ugyanugy nem lesz ertelme megepiteni, mint ma, de almodozz csak nyugodtan!

GyMasa 2018.04.16. 15:19:39

@Brendel Mátyás:
..igen, vannak ilyen hátrányok, ezért is mondtam, hogy ez nem biztos, hogy lesz. de lehetséges. és elég szar dolog ennyi pénzt beleölni PAKS II-be, ha akár csak egy ilyen terv is romba dönti...
Aztan magyarazd mar meg nekem, te Nobel-dij gyanus zseni, hogy hogy fogja egy olyan rendszer "romba donteni" Paks2-t, ami:
- Technikailag nem- vagy csak igen bonyolultan megoldhato
- Penzugyileg tobbszorosebe kerul?
Szerinted a nemetek miert nem epitettek meg meg az Eszak-deli HVDC tavvezetekuket?
Na?
ELkepzelheto, hogy _ANNYIVAL_ olcsobb ligniteromuvekkel megtermelni az aramot helyben, mint kiepiteni egy kb 1000km-es HVDC tavvezeteket 40 000 Mrd EUR-ert? (ami, ugye csak viszonyitaskeppen 10x Paks 2 ara. Es ez nem fog semmi aramot termelni, csak szallitani, 3%-os veszteseggel)
(Tudod, 20+-ert mar elkezdhettek volna oszlopos tavvezetekekkel, csak aztan a "nep" beszolt. hogy az tul csunya, es emiatt most kezdheti majdnem az elejerol ujratervezni az egeszet foldbeasott vezetekekkel.
...de a sivatagi napenergia mellett az európai napenergia egészen biztosan romba dönti PAKS II-t, ez nem kétséges...
Amig nem talalnak ki valami ertelmes aru tarolasi modszert, addig egeszen biztosan nem.
Kiveve, ha teljes konszenzus alakul ki arrol Magyarorszagon, hogy OK lesz a 150-500 HUF/kWh aramar, es mindenki orommel fizet (beleertve az ipart is) 15x villanyszamlat, csakhogy ugy legyen, ahogy elfantazialsz rola.

GyMasa 2018.04.16. 15:49:40

@Brendel Mátyás:
...de a sivatagi napenergia mellett az európai napenergia egészen biztosan romba dönti PAKS II-t, ez nem kétséges...
Latom, az alapszintu matematika nem tartozik az erossegeid koze, ugye?
Csak, hogy jobban ertsed:
- A nap hiaba sut "ingyen", ha eves viszonylatban egy napelem csak 20% alatti rendelkezesre allast kepes felmutetni. (Es ez EVES szinten van, arrol szo sincs, hogy telen, a nyari teljesitmenyenek csak a kb 1/6-at kepes leadni, es igy jon ki a 20%)
- Tehat, ha feltetelezunk valami tarolo-varazslot, amelyik ingyen tarol, vesztesegmentesen tetszoleges mennyisegu villamos energiat, akkor is ott vagyunk, hogy ahhoz, hogy a 20%-os rendelkezesre allasu napelemek eves viszonylatban ugyanannnyi villamos energiat allitsanak elo, mint egy 24/7-ben uzemelo (atom) eromu, egybol legalabb 5x annyi nevleges napelemkapacitast kell telepiteni, hogy fedezni tudd az orszag eves szuksegletet. Tehat a kerdes, hogy 1 MWh villamos energia termelesere alkalmas napelem kapacitas 5x aron is olcsobb-e, mint ugyanennyi energia megtermelesere alkalmas atomeromu?
- Es, ez a szamitas meg igen nagyvonaluan nem szamol azzal, hogy egy atomeromu varhatoan 60+20evig fog 90% feletti rendelkezesreallassal energiat termelni, ami alatt a napelemfarmodat jo esellyel legalabb 1x ujra kell telepiteni, azaz egybol 10x kell venni a napelemek arat, ha _VALOBAN_ ossze akarod hasonlitani egy atomeromuvel...

Cycmen 2018.04.16. 17:28:18

@Brendel Mátyás:" és azt se feledd, 2030-ban PAKS II még csak éppen beindult, ahhoz, hogy visszahozza a pénzt, még sok évtizedig kellene jó megoldásnak lennie, és ahogy halad az idő, egyre inkább lesz PAKS II rossz megoldás, és veszteséges, és felesleges."

Ahogy halad az idő! Ez jó! Paksról most kellett dönteni, persze szerinted jó libsi szokás szerint nem! Nem is csinált a ballib semmit azon kívül hogy ötletelt meg tagadott! Csak hogy sarokba szorítsalak, honnan ismered azokat a 30 év múlva eljövő gazdasági adatokat amikből most kijelented azt hogy Paks nem lesz gazdaságos! Az ateista klub helyett alakíts inkább autista klubot!

GyMasa 2018.04.16. 18:48:12

@Brendel Mátyás:
...már léteznek haosnló megoldások, te faszfej!...
AZert szerintem elegge nagy kulonbseg, hogy lefektetsz egy 100 MW-os kabelt, vagy lefektetsz egy 100 GW-os kabelt.
Tudod, csak Magyarorszag csucsfogyasztasa 7GW.
A nepesseg pedig az EU 1/50-ed resze.
Es, ekkor nagyvonaluan elhanyagoltuk, hogy Magyarorszagon igencsak alacsonyabb az egy fore juto aramfogyasztas, mint az EU tobbi reszen.
Szoval, ha csak ebbol linearisan felskalazom, akkor ha csak Afrikabol akarsz aramot hozni, ahhoz egy 350GW-os HVDC tavvezeteket kell telepitened a Foldkozi tenger alatt.
en.wikipedia.org/wiki/High-voltage_direct_current
Itt van egy erdekes pelda a koltsegekre is:
A La Manche csatorna alatt egy HVDC kabel, ami 8GW-os (Es nem 350!!!) 40 km-es tavra kb. 1 Milliard GBP lenne.
Akkor 350 GW-ra az mennyi?
...Paks II 12 milliárd euróból csinál 2,3 GW áramot. A GW-ként ugye több, mint 5 milliárd...
Ennyi penzbol tudsz epiteni egy HVDC tavvezeteket, ami azta 2,4 GW-ot elviszi neked 480 km-re.
Nem megtermeli azt az energiat, hanem, 1000 km-enkent 3% veszteseggel tovabbitja.
Az Afrika-Dania tavolsag siman van 3-4000 km.
SZamold mar ki, az mennyibe kerulne!
...A Desertec 350 +50 milliárd euróból 100 GW áramot....
Ez uresebb igeret, mint Paks2 lattal te mar 100 GW-os naperomuvet?
Es, ismet megkerdezem, hogyan akarod elvinni az aramot Afrikabol Europaba?
... Ez a naperőművek és a hálózat árát is tartalmazza. Az GW-onként 3,5 milliárd...
Az almaidban.
"They plan to have some of the power flowing by 2015. The project ran into some resistance last year when Algeria indicated that it will not participate unless the consortium agrees to engage in technology transfer to Algerian companies."
Most 2018 van.
Folyik mar valami?
Mert, en nem hallottam rola, hogy barmi is tortent volna ezugyben
Igazan kivalo otlet lenne egy lada dinamit stabilitasaval rendelkezo kornyekre telepiteni az EU energiaellatasanak 15%-aert felelos eromukomplexumot.
Tudod, hogy megy ez:
- Vagy felepitik az Algeriaiak az egesz cuccot, es akkor az arab targyalasi mentalitassal, gyakorlatilag konstans kuzdelem lenne az aralkudozas veluk.
Vagy felepitik Europai cegek az egesz kocerajt, es akkor jonne igen hamar a vadaskodas, hogy "mar megint gyarmatot csinalt Europa Afrikabol"...
Arrol mar nem is beszelve, hogy mit csinalsz, ha vicces kedvu szakadarok elkezdik zsarolasi celbol felrobbantgatni a vezeteket itt-ott?
...ezt beszoptad, nem kicsit, nagyon....
Mit, hogy van egy "otlet", ami _PAPIRON_ szep, csak eppen mar tobb eves csuszasban van, es el sem kedtek megepiteni?
...Ezt már megbeszéltük, kitaláltak....
Igen?
A 133HUF/kWh csak a tarolasra az tenyleg olcso?
Ugy is, hogy 35HUF egy kWh aram a konnektorbol?
...Te egyszerűen a kapacitásról és az árakról is hazudtál, hivatkozásokkal igazoltam....
Milyen kapacitasrol meg arrol hazudtam?
...A Teslánál megrendelhető akkumulátorok áraival. És ez csak a jelen...
Hat, MA csak a jelenleg rendelkezesre allo technologiaval lehet epitkezni.
Ha MA NINCS olyan, amirol abrandozol, akkor MA nem letezik olcso tarolasi megoldas.
Ilyen egyszeru!
...10 év alatt exponenciális fejlődés lesz....
Ahha.
Eddig nem volt, de mostantol bizony Isten lesz...
Nem kellene hetfon delutan ilyen koran beszivni.
...Ez kurva biztos bukás...
FIgyimar, ez nem a SIMcity, sandbox modban, ahol leteszel egy szeleromuvet, INGYEN, es BARHOVA, es termeli az aramot 100%-os rendelkezesre allassal, azt' happy a nep.

GyMasa 2018.04.17. 10:22:09

@Brendel Mátyás:
...ott van, hogy mennyibe kerül a kábel a projektben, de te azon filózol, hogy mennyi lehet az ára. Sötét vagy, mint a bányató...
Ja, meg az is ott van, hogy 2012-ben elkezdik epiteni, es 2015-re mar aramot fog termelni.
Es, elkezdtek?
Termel mar aramot?
Broker Marcsika is tudott szepeket mondani, azt' csak kiderult rola, hogy nem mond igazat...
...Értem, tehát az az "érved", hogy PAKS II terveit beszopod, más terveket meg nem hiszel el...
Hat, azok alapjan, ahogy most a projekt all, azaz, hoyg 6 ev csuszasban van, valoszinu, hogy inkabb nekem van igazam, mint neked.
...Érv nélkül. Ez nem érv...
Neked semminem erv, ami nem a sajat kis alomvilagodat tamasztja ala.
...Erről szólt nagyjából az egész hozzászólás, de te, mint a katatóniás elmebeteg, rákérdezel újra, elmebeteg vagy...
Nem, a te hozzaszolasod egy gyerekes kepzelges volt mindig is.
Mivel ebbol a "nagyszeru" tervbol eddig semmi nem valosult meg, igy nem is vagyok hajlando hinni benne.
...A többi "érved" nem érv, hanem hangulatkeltés. Nincs technikai érved....
Ha-Ha-Ha.
Nekemnincs technikai ervem?
Ez aranyos!
...ára 5900 dollár. ..
Az 1 db Powerwall modul ara.
Ami el tud tarolni 13,5 kWh-t.
Tehat, eleg regen neztem ezek szerint, mert nekem meg a 6,4kWh-s volt meg.
(ami amugy is tokmindegy, mert az 300 USD volt, ez meg dupla kapacitassal 5900 USD, tehat fajlagosan csak fillerek a kulonbseg.)
Tehat a 3000 USD/modul az most is igaz.
Tanulj meg szamolni!
...24 kWh-t tárol naponta...
Nem, 13,5 kWh-t kepes tarolni.
24 kWh-hoz 2 db kell, ami egybol duplazza az arat.
Ha viszont meg elektromos autod is van, aminek 30 kWh-s akkuja van, akkor jo esellyel 3 db-ra lesz szukseged (mar, ha akarsz barmi mast is hasznalni a hazadban).
...10 éves garanciát adnak rá. ennél nyilván tovább működik, ez a minimum. na akkor az 0,067305499 dollár per kilowattóra. az kevesebb, mint 17 forint, faszfejkém.
Igen, csak ez a rendszer, amirol te beszelsz, ez NEM az a rendszer, amirol en beszeltem.
Ha, mondjuk a valos 13,5 kWh-val szamolod ki, akkor egybol 12 USDcent jon ki.
Tudod a BMW 516i is BMW, meg a BMW 550i is BMW, de pl a km-koltseguk is mas, ugyanugy, mint az is mas, amit nyujtanak.
...A tesla powerwall áráról és kapacitásáról is hazudtál. Most is megismételted, hülyeséget számoltál...
Csak annyi valtozott, hogy idokozben a Tesla duplazta a modulok kapacitasat, es arat.
Azaza, adott kapacitashoz ma fele annyi modul kell darabra, de az ara ugyanannyi lesz.
Semmi nem valtozott.
...Paksnak nem ma kell gazdaságosnak lennie, hanem 10 év múlva, te faszfej!...
Figyelj mar, te mocskosszaju idiota!
MA csak a MA rendelkezesre allo technologiaval tudsz eromuvet epiteni!
A "10 ev mulva" technologiaval majd 10 ev mulva tudsz eromuvet epiteni.
HA 10 ev mulva lesz olyan technolgia.
...Ha akkor már nem lesz gazdaságos, akkor Magyarország szopni fog, mint egy devizahiteles. Márpedig nem lesz...
Te mar most i szopsz.
Az egesz "ervelesed" teljesen foldtol elrugaszkodott abrandozasokon alapul, raadasul meg a leirt szoveg ertelmezese sem az erosseged.
...Aha, a hülyegyerek nem lát a mánál tovább....
Nem, a hulyegyerek te vagy, amiert keptelen vagy elfogadni az ugynevezett VALOSAGot!
A villamosenergia termeles kokemeny uzlet.
Semelyik profitorientalt vallalat nem fog olyan technologiaval villamosenergiat termelni, amivel mar a rajzasztalon versenykeptelen aron tud csak aramot termelni.
AZ csak akkor mukodik, ha beall az otlet moge egy Nemetorszaghoz, vagy Daniahoz hasonlo gazdag orszag es allja a cehhet, barmennyi legyen is az.
...Ezért vagy Fideszes, mert ilyen ostoba állat vagy. És ez igaz a többi Fideszesre is...
Na, most egeszen biztosan tele fogom sirni a parnamat ejszaka.
...Eddig is az volt, erre is adtam ábrát. Hazudsz...
Lofaszt adtal abrat, a "10 ev mulva exponencialis fejlodes lesz"-re.
...Hazudsz, és hülye vagy. Nem kicsit, nagyon. Pontosan ezért vagy Fideszes. Demonstrálod, mint jelent az Emőke fogalma. Emőke te vagy...
Ki a faxom az az Emoke?
Te pedig egy szimpla ertelmi fogyatekos vagy, akinek oriasi kihivast jelent felfogni a valodi vilagot maga korul.
Nezd, lehet igy is elni, szoval csak sok sikert hozza!

GyMasa 2018.04.17. 10:32:39

@Brendel Mátyás:
...itt van ez az ábra, konkrétan Magyarországról, hogy PAKS II nélkül hogyan lehetne megoldani a dolgot:...
Bazdmeg, te nagyon ertelmi fogyatekos!
Ott van MINDKET abra aljan az a szep sarga teglalap, "atomenergia" felirattal.
Ez elegge nem tunik nekem "Pars 2 nelkul"-i megoldasnak.
EGyebkent megismetlem:
Lehetseges Paks nelkul is ellatni az orszagot villamosenergiaval, csak az dragabb lesz, es joval magasabb CO2 kibocsatassal jar.

2018.04.28. 07:47:30

@frikazojd: Pont a hozzád hasonló komcsi vérnyuggerek miatt taszítjátok el a következő választás potenciális szavazóit. Brendel, morpho, valahány név a naptárba és a többi kérlelhetetlen ámokfutó. Már nem is érzem akkora veszteségnek a Fidesz győzelmet, szóval köszi!

2018.04.28. 07:50:34

@stim: Nagyon tartalmas hozzászólás, élmény volt olvasni!

2018.04.28. 08:15:27

@Brendel Mátyás: "Na, amikor az ostoba barom blogot ír, és okoskodik. A hülye index persze kiteszi, mert hát az index hülye."
Te egy nagyon sikeres és kedves ember lehetsz civilben.... Olvastam a hozzászólásaidból és láttam a blogodat, szerintem nagyon sürgősen orvosi ellátásra van szükséged és ezt nem bántásként írom. Két lehetőség van (a gyógyszeres vagy pszichológusi ellátás mellett): légy sikeres vagy menj innen egy olyan országba, ahol megvalósítva látod az eszméidet. Kuba, Észak-Korea. Aztán persze rájössz majd, hogy nem éreznéd ott jól magad.
süti beállítások módosítása