Rorgosh Poliblog

Rorgosh Poliblog

Választási katasztrófa után I.

avagy hogy ment félre minden (kommunikáció)

2018. április 11. - Rorgosh

Április 8-án eldőlt: marad a jelenlegi kormány, nagyobb parlamenti felhatalmazással, mint korábban. Elemzések születnek az okokról és az ellenzék képviselői egymást hibáztatják a kudarcért.

Bár másokat hibáztatni mindig egyszerűbb, de érdemes átnézni, hogy az ellenzék oldaláról hol mentek félre a dolgok. Jelen írásomban keveset foglalkozom majd a kormánymédia túlsúlyáról - bár nyilván alapvető szerepet játszott a kormány sikerében - hiszen ez ismert volt a választások előtt is. Egy feladat, amelyet meg kellett volna, hogy oldjanak az ellenzéki pártok, ha valós eséllyel akartak versenybe szálni a hatalomért.

Forrás: http://northamarillonow.co/wp2/?p=24610

Kezdjük a tényekkel. A választáson megjelentek kb. 48 %-a jelenlegi kormányra szavazott. Ez minden ismert választási rendszerben elegendő a parlamenti többség megszerzésére, hacsak egyetlen másik politikai formáció nem szerez ennél még többet (ami nem jellemző). Az egyéni képviselős rendszerekben ez a hazaihoz hasonló 2/3-ad körüli eredményt generál (hiszen ilyen arány esetén vélhetőleg a legtöbb körzetben ők nyerik a szavazást), a listás rendszerekben pedig a parlamenti küszöb miatt, amelynek révén a szavazatok egy része elvész, így a megmaradt szavazatok között pedig bő többséget jelent 48%. 

Vagyis kár azt emlegetni, hogy többen szavaztak másra, mint a Fideszre, viszont a legtöbben, akik egyetlen pártot támogattak, igenis a Fideszt támogatták. És kb. ők kétannyian voltak, mint a következő eredmény. 

Persze lehet azt mondani, hogy a rendszer egy irányba lejt, de ez több, mint 4 éve ismert, fel lehetett volna készülni rá. A rendszer pedig nem a Fidesznek, hanem a mindenkori legtámogatottabb, helyben valós jelölteket állítani képes politikai formációnak kedvez. Ami jelenleg - amint az látható - épp a Fidesz. A lejtős rendszer magyarázhatja a 2/3-ot, de a többséget nem, mellesleg akár a Fidesz ellen is dolgozhatott volna.

De nem tette. Leginkább azért, mert a vidéki lakossághoz nem jutott el az ellenzéki pártok üzenete - már amelyiknek volt ilyene egyáltalán. Ez csak részben magyarázható a kormányoldal média túlsúlyával. Csak azért részben, mert ez sem volt ismeretlen és csak az elmúlt egy évben többször beszakadt a kormány támogatottsága. Vagyis a fontos üzeneteket igenis el lehet juttatni a vidéki vagy a napi politika iránt kevésbé érdeklődő lakossághoz.

Emlékezzünk csak a Jobbik híres Ők Lopnak kampányára. Most ilyen nem volt, pedig most nagyot ütött volna a kormányon. Hiszen az utóbbi hetek szinte csak a kormányoldal korrupciós botrányairól és persze az ellenzék közös erőfeszítésre való képtelenségéről szóltak. Ha a kampány alatt valamelyik párt beáldozta volna az erőforrásai egy részét egy Fidesz elleni negatív kampányba - a Fidesz ezt megtette velük szemben - akkor hitelteleníthették volna annak jelöltjeit, leszállítva azt a küszöböt, amit az ellenzéki jelölteknek a mandátumszerzéshez meg kellett volna ugraniuk. A TV2 néző polgártársainkhoz is eljuttatható lett volna a kormányzati korrupcióról szóló üzenet és így talán többek szavaztak volna az ellenzékre és kevesebben a kormányra.

Ám még a pozitív üzenetekkel is gond volt. Merthogy az egyetlen Jobbik kivételével ilyen a plakátokon nem jelent meg. Vélhetően nem véletlen az, hogy épp a Jobbik lett a legnagyobb ellenzéki párt az új parlamentben. Egész egyszerűen a többi párt vagy csak kirakta, hogy ki a miniszterelnök jelöltjük, vagy még ennyit sem. Az átlag, politika iránt kevésbé érdeklődő ember így nem tudhatta meg, hogy miért is lenne olyan rohadt jó neki, ha Karácsony Gergely vagy Szél Bernadett lenne a miniszterelnök Orbán Viktor helyett.

Persze a plakátok drágák, ráadásul a legtöbb plakáthelyet a kormány vagy a Fidesz használta el. Ám egyrészt így is maradt, másrészt nem csak a plakátokra lehet támaszkodni. Igenis azt kellett volna mindenkinek tenni, amit ismét csak a Jobbik tett meg igazán: kirakni a pultokat az utcára és megszólítani a járókelőket. Ez bizony kőkeményen munkaigényes szórakozás, nem is lehet csak egy kampány hajrára korlátozni. Igenis, most ez az ellenzéki pártok fő feladata: máris kimenni az utcára, kommunikálni az emberekkel. És akkor valódi esélyük lesz 2022-ben, vagy épp hamarabb, ha az uniós pénzcsapok ígért elzárása (amire azért nem alapoznék) hirtelen megbontja a Fidesz és támogatóinak egységét. Igenis el kell magyarázni hétről hétre az embereknek az utcán, hogy mi a gond a jelenlegi hatalommal, és miért lenne jó nekik, ha ők és nem a Fidesz lennének a hatalmon.

Folytatás következik...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator2.blog.hu/api/trackback/id/tr6713824462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2018.04.12. 09:46:43

Egyetértek, lehet kezdeni.
Az Unióból pedig mindenképpen kevesebb pénz fog jönni, ha nem is lesznek elzárva a csapok.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 10:10:13

Aminek én a legjobban örülök: a ballibek 20 % alá szorultak. Ez jobb hír, mint a Fidesz győzelme.

Brix 2018.04.12. 10:29:59

Az "Ők lopnak , Ti dolgoztok "- jobbikos kampány , ha sokáig bombázzák vele a népet , hatékony lett volna, mert ráébreszti a átlagembert , hogy milyen csóró és és kiszolgáltatott azokhoz képest, akiknek a hatalmát szolgálja.. Nem véletlenül hoztak gyorsan törvényt ellene ...Azért a Fidesz ennél sokkal szofisztikáltabb politikát folytat: vidéken 16 éve építgeti hatalmát, megvett minden helyi véleményformálót , így szinte lehetetlen eltávolítani a hatalomból. Vidéken még mindig többen vannak, mint a fővárosban...

paráznabillegető 2018.04.12. 10:34:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: igazából nem ballibekn azok ám, hanem posztkomcsik..
gágágá!!! :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.12. 10:35:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Nincs nagyobb öröm annál, mint a szarrá vert ballibák veszett nyüszítését, visítását, köpködését látni-hallani.

Külön élvezet látni, hogy semmit nem tanultak, továbbra is azokat a főleg vidéki szavazókat gyalázzák, akik szavazataitól a győzelet remélték:

Kedves bunkó, bugris, tudatlan vidéki választópolgár!
Te olyan segg vagy, hogy alkalmatlan vagy annak eldöntésére, mi jó neked. Szavazz, ránk, te tudatlan bunkó, mert MI, a liberális élcsapat, helyetted is gondolkodunk, helyetted is tudjuk, mi kell neked.

zokogjatok 2018.04.12. 10:49:52

" Leginkább azért, mert a vidéki lakossághoz nem jutott el az ellenzéki pártok üzenete - már amelyiknek volt ilyene egyáltalán."

Vidéken nincs más csak disznószaros parasztok ahogy esténként bebasznak a kocsmában, ez köztudott. Azért buták mert csak a templomban hallanak új híreket. Ott nincs mobil, nincs internet, nincs RTL klub se hiszen az áram sincs ott a legtöbb házban. Budapesten kívül csak ez a sáros lepratelep van, sőt igazából inkább már a körúton kívül.

Szóval ezért vesztett az ellenzék, semmi másért. A nép a hibás, a hülyék.

No kérlek így kell elveszíteni 2022-t is :D

paráznabillegető 2018.04.12. 10:59:09

@zokogjatok: "...No kérlek így kell elveszíteni 2022-t is :D"
és nyerni, azt hogy kéne, tudod é? :D

Cycmen 2018.04.12. 11:03:04

Először is "respect"a poszternek, a B1-en épelméjű kategóriában hiánypótló írás!
A vidéki témakörrel nem tudok egyetérteni, szerintem eljutott az ellenzék hangja, csak éppen nem tetszett!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 11:03:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A ballibák vesztettek 300 ezer szavazót 2014 óta, de ebből azt a következtetást vonják le: még erősebben kell szidni az embereket az országban, s akkor majd növekszik a szavazószám. Furcsa...

Cycmen 2018.04.12. 11:10:31

@Brix: "Az "Ők lopnak , Ti dolgoztok "- jobbikos kampány , ha sokáig bombázzák vele a népet , hatékony lett volna, mert ráébreszti a átlagembert , hogy milyen csóró és és kiszolgáltatott azokhoz képest, akiknek a hatalmát szolgálja.. "

Hát igazán konkrét lopásról nem nagyon lehetett hallani! A helikopterezést, Orbán barátjaként, vejeként folytatott gazdasági tevékenységet nem nevezhetjük lopásnak. Itt inkább az emberi irigységre próbáltak rájátszani konkrétumok helyett!

Cycmen 2018.04.12. 11:15:59

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:A ballibák vesztettek 300 ezer szavazót 2014 óta, de ebből azt a következtetást vonják le: még erősebben kell szidni az embereket az országban, s akkor majd növekszik a szavazószám. Furcsa...

Így működnek! Amikor az SZDSZ kiesett, egy műsorban megkérdezték erről az egyik nagyon értelmiségi vezetőjüket, azt mondta hogy nem ők hibáztak hanem hülyék az emberek!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.12. 11:27:54

@Cycmen:

Aztűán ezt átvette az ellenoldal is, De szerencsésen leszoktak róla.

kocsisj 2018.04.12. 11:47:15

@Cycmen: A Mészáros Lőrincre meg az Orbán vejére meg úgy "ráesett" az utcán az a pár száz milliárd. Merre van ez az utca, hagy essen rám is egy kevés.

csorsza 2018.04.12. 11:55:40

Amikor az első kétharmadot kapta a Fidesz (v.ö.: azt üzenték, Feri, menj a picsába), akkor nem volt fideszes médiatúlsúly. Sőt, libsi médiatúlsúly volt. Akkor most ez tényleg hivatkozási alap?

Jakab.gipsz 2018.04.12. 12:17:25

Választási katasztrófa után I.
avagy hogy ment félre minden (kommunikáció), Segítek elmagyarázni.

Sok millió kő-bunkó magyar, nem akarta elhinni, azt az állítást, ami miszerint, sok millió fél analfabéta hím-soviniszta migráns majd megtermeli a nyugdíját.

Sőt azt sem akarták elhinni a konok magyarok, hogy az eujópai éjtékeket a politikailag korrekt gender diktátorok, majd elmagyarázzák a migriknek, ők pedig majd engedelmes rabszolgái lesznek a globalizált bankár demokráciának.

Röviden ennyi.

Ennyi.

Cycmen 2018.04.12. 12:29:10

@kocsisj: Mondom, lopás nincs bizonyítva! Hátszél nyilván van, de azt meg leszarom hogy ki nyeri a tendert, én nem vagyok vállalkozó! Annyi biztos, hogy tendernél a vesztesek utólag mindig fele pénzért kétszer olyan jól csinálták volna amióta világ a világ!
Azt Orbán megmondta régen, hogy amit csak lehet magyar cégekkel csináltat és az is világszerte bevett gyakorlat hogy egy kormány a saját embereinek próbál kedvezni! Szerinted Amerikában az elnöki kampányt támogatók mennyi megrendeléshez jutnak?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.12. 14:40:26

Hasznosabb ha megérted az emberek motivációit, mintha megpróbálod őket meggyőzni bármiről is.

Egyszerűbb, és itt lehet sikert elérni.

Meggyőzési kísérletben, lehülyézésben, ahogyan a ballibek teszik, csak felsülni lehet.

comblog 2018.04.13. 09:48:33

Azért a Semjén vadászat nagyot kellett volna üssön. Az, hogy ma ezt (is) meg lehet tenni büntetlenül nagyon sok ember/választó igazságérzetében hatalmas tüskét hagyott (nálam tuti). A lényeg pedig az is-en van. Ha ezt is meg lehet úszni, akkor hol a határ, mi lehet még (ami sosem kerül nyilvánosságra)?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.13. 12:09:30

@comblog:

Ez csak azt jelenti, hogy a választópolgárok igen jelentős része olyan mértékben elutasítja, utálja és megveti a mai ellenzéket, hogy ahhoz képest még az amúgy undorító patkány Semjént is elfogadhatóbbnak találja.
süti beállítások módosítása